Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi troskami to vře. Po Rakušanech se i němečtí záchranáři stáhli do bezpečí

  7:29aktualizováno  22:35
Rakouští a němečtí záchranáři pozastavili záchranné práce v Turecku a stáhli se do svých ubikací. Na místě, kde pracovali, se totiž zhoršila bezpečnostní situace. Turecká vláda plánuje zasáhnout proti zločinům v zasažených oblastech. Mezi místními se začal rozmáhat vztek, že pomoc při hledání případných přeživších je nedostatečná.

Turecká vláda podnikne rázné kroky proti rabování a dalším zločinům v místech postižených zemětřesením. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Agentura AFP s odvoláním na turecká média později uvedla, že v zemi bylo v souvislosti se zřícením budov zatčeno 12 lidí.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav,“ řekl při návštěvě oblasti katastrofy Erdogan. „To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ uvedl turecký prezident. Nebylo ale jasné jaké případy únosů má na mysli, upozornily agentury.

Na jihovýchodě Turecka se při zemětřesení zřítily tisíce budov. Mezi lidmi, které úřady v této souvislosti zatkly, je podnikatel z provincie Gaziantep a jedenáct podnikatelů z provincie Şanliurfa, uvedla podle turecká agentura DHA. Později AFP s odvoláním na agenturu Anadolu informovala o zatčení pěti desítek lidí v osmi postižených provinciích v souvislosti s rabováním.

Erdogan také řekl, že v jižním Turecku jsou stovky tisíc budov neobyvatelné a že úřady brzy zahájí proces přestavby. „Plánovali jsme přestavbu statisíců budov,“ řekl. „Během několika týdnů začneme podnikat konkrétní kroky,“ sdělil turecký prezident.

Podle Erdogana „katastrofa století“ zasáhla oblast o průměru 500 kilometrů, ve které jen v Turecku žije 13,5 milionu lidí.

I po pěti dnech nacházejí záchranáři přeživší

I pět dní po otřesech zároveň záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. V Nurdagi západně od regionální metropole Gaziantep v sobotu údajně našli pětičlennou rodinu, která ve svém zříceném domě strávila 129 hodin.

Turecká televize odvysílala záběry z města Kahramanmaraş, kde se záchranářům podařilo z trosek vyprostit tříčlennou rodinu, včetně dvanáctiletého dítěte, kteří v troskách přežili 133 hodin.

Ve městě Antakya zase záchranáři vynesli ze sutin 36letého muže, píše AP, podle níž se dnes podařilo zachránit celkem 12 lidí. Ne všechny nálezy však končí šťastně a naděje na další zachráněné klesají spolu s teplotami.

Rakušané pozastavili záchranné práce

V místě nasazení rakouské armády se podle podplukovníka Pierra Kugelweise ozývaly i výstřely. Riziko pro záchranáře je příliš vysoké a naděje na záchranu dalších lidských životů už poměrně malá, citovala ho agentura APA. Rakouští vojáci jsou nyní v základním táboře v místě svého působení v provincii Hatay s dalšími mezinárodními organizacemi a čekají na instrukce.

Celkem 82 vojáků ze speciální jednotky rakouské armády v místě pomáhalo dostat přeživší z trosek od úterý. Vyhrabat se jim ze sutin zatím podařilo devět lidí. Od sobotního rána ale záchranné práce zastavili. Vrátit se do Rakouska mají přitom podle plánu až ve čtvrtek, na tom se podle agentury APA zatím nic nemění.

„Všichni jsme v pořádku,“ řekl Kugelweis. Nálada mezi pomocníky je podle něj přiměřeně okolnostem dobrá. „Rádi bychom pomáhali dál, ale okolnosti jsou takové, jaké jsou,“ dodal.

Rizikovost situace je průběžně dále vyhodnocována. Zda budou moct brzy být znovu nasazeni všichni vojáci, zatím nelze odhadnout, píše list Kronenzeitung.

Smutek ustupuje hněvu

Bezpečnostní situace se v uplynulých hodinách v provincii Hatay zhoršila, potvrdila také německá Agentura pro technickou pomoc (THW) a humanitární organizace I.S.A.R Germany. „Zdá se, že důvodem je mimo jiné nedostatek potravin a obtížné zásobování vodou v oblasti zemětřesení,“ uvedly obě společnosti.

„Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu,“ řekl provozní manažer I.S.A.R Steven Bayer. Mluvčí centrály THW v Bonnu Tamara Schwarzová mluvila o „bouřlivých scénách“. Ochrana dobrovolníků je podle nich nyní prioritou. Týmy zůstávají v místě.

Čeští záchranáři v Turecku vyprostili dva živé. Mrtvých nalezli dvacet, i děti

Pokud budou existovat konkrétní náznaky, že lze někoho zachránit živého, stejně vyjedeme, řekla na místě mluvčí THW Katharina Garrechtová agentuře DPA.

Agentura Reuters s odvoláním na úřad pro zvládání katastrof informovala, že z postižené zóny na jihu Turecka bylo evakuováno bezmála 93 tisíc lidí a že do krizových operací je zapojeno přes 166 tisíc pracovníků.

Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 28 000 lidských životů. Počet známých obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co v sobotu odpoledne Erdogan aktualizoval bilanci své země na 24 617 obětí, informovala agentura Reuters. Ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3 553 mrtvých. Nové údaje od vlády či opozice, ovládající části rozdělené země, dnes agentury nepřinášely.

I pět dní po otřesech zároveň záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média. V Nurdagi západně od regionální metropole Gaziantep v sobotu údajně našli pětičlennou rodinu, která ve svém zříceném domě strávila 129 hodin. Ve městě Antakya zase záchranáři vynesli ze sutin 36letého muže, píše AP, podle níž se v sobotu podařilo zachránit celkem 12 lidí.

V sutinách mohou být ještě desítky lidí, vědí čeští hasiči. Dochází jim čas

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Záchranáři stále prohledávají trosky domů, zatímco šance na nalezení přeživších klesají, i vzhledem k nízkým nočním teplotám.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin.

I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí.

Čeští záchranáři vyprostili dalších 12 obětí

Ve městě Adiyaman, kde v Turecku po pondělním zemětřesení pomáhají čeští záchranáři, je bezpečnostní situace v pořádku. Konflikty nejsou. Novinářům to v sobotu sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

„Podle informací velitele českého USAR odřadu je v naší lokaci bezpečnostní situace v pořádku, na místě je policie i četnictvo, část armády nebo jejích složek má tábor hned vedle nás. Probíhá úzká spolupráce, ke konfliktům nedochází,“ uvedl Kozák.

Čeští záchranáři v Adiyamanu vyprostili od pátku ze sutin dalších 12 obětí pondělního zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek 32 těl, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. V sobotu by měli ukončit zásah ve dvou budovách, které prohledávají od úterý, uvedl Kozák.

„Ve městě Adiyaman jsou cesty většinou sjízdné, elektřina a voda zůstávají nedostupné. Tým je zdravotně v pořádku,“ řekl Kozák.

Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. „Dnes plánujeme zásah v nich ukončit. S koordinátorem se pak bude řešit další nasazení týmu,“ sdělil Kozák.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...