Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při obecních volbách v Turecku zemřeli tři lidé. Istanbul je v rukách opozice

  17:30aktualizováno  23:53
Turečtí voliči v neděli po celé zemi vybírali v místních volbách nové starosty, členy zastupitelstev a dalších samosprávných celků. Nejsledovanější je souboj v největším tureckém městě Istanbulu, kde od předchozích voleb vládne opozice. Při několika střetech u volebních místností zemřeli nejméně tři lidé.

Tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) se podle průběžných výsledků zřejmě nepodařilo v místních volbách dobýt radnice v Istanbulu a Ankaře.

Podle tureckého tisku ve dvou největších městech vedou současní starostové, kteří jsou představiteli největšího opozičního uskupení - Lidové republikánské strany (CHP). Kandidáti CHP vedou i v dalších velkých tureckých městech a metropolitních oblastech.

V Istanbulu na rozdíl od předchozích voleb v roce 2019 nyní opoziční strany nestály za jedním kandidátem, třiapadesátiletým Ekremem Imamogluem, který před pěti lety sebral vládní straně vedení Istanbulu po dvou desetiletích. Imamoglu je členem opoziční formace CHP. Druhá velká opoziční strana, prokurdská DEM, která vznikla loni z Lidové demokratické strany (HDP), nyní postavila dva vlastní spolukandidáty, jako je to u prokurdských stran obvyklé.

Turecko dál povede Erdogan, soupeř označil volby za nefér

Nynějšího starostu Imamoglua vyzval na souboj kandidát Erdoganovy strany AKP a bývalý ministr životního prostředí Murat Kurum. Po sečtení více než 87 procent okrsků s 50 procenty hlasů se opozičník Imamoglu prohlásil za vítěze komunálních voleb. Nad svým protivníkem vede o deset procentních bodů. „Vyhráli jsme volby. Děkuji vám za podporu,“ řekl Imamoglu svým příznivcům.

Za vítěze voleb se podle agentury AFP prohlásil i současný starosta Ankary Mansur Yavaş. Ten měl kolem 23:00 SELČ po sečtení tří čtvrtin okrsků náskok 25 procentních bodů nad kandidátem AKP. „Ti, kteří byli přehlíženi, vyslali signál těm, kteří vládnou,“ řekl svým příznivcům Yavaş. Kandidáti opoziční CHP vedou i v dalších třech největších tureckých městech a metropolitních oblastech.

Šéf CHP Özgür Özel k výsledkům komunálních voleb řekl, že voliči vyslali vládě důležitý signál. „Otevřeli dveře nové atmosféře v politice,“ řekl šéf strany. Podle něj voliči odměnili dobrou práci starostů CHP v největších tureckých městech, která dobře vedli i bez podpory centrální vlády.

Z několika míst Turecka byly hlášeny potyčky u volebních místností, při kterých zemřeli tři lidé, uvedla agentura Reuters.

Podle volebního úřadu se až na několik málo výjimek volební místnosti uzavřely v 16:00 SELČ, tedy podle oficiálního plánu. Až do 20:00 SELČ však platila pro média striktní pravidla, kvůli kterým mohli o volbách informovat jen na základě oficiálních informací.

Násilné střety se odehrály v obci Agaçlidere, asi 30 kilometrů od města Diyarbakir na jihovýchodě Turecka. Podle AFP se při nich i střílelo a jedna kulka zasáhla i auto novináře. Podle agentury Bianet si vyžádaly život volebního pracovníka, který se snažil spor dvou skupin urovnat. Další dva lidé zemřeli při potyčkách a střelbě v provinciích Bursa a Siirt.

Vyhrál Erdogan volby? Opozice tomu nevěří, druhé kolo je skoro jisté

Kandidáti opoziční CHP vedou i v dalších čtyřech největších tureckých městech a metropolitních oblastech včetně Ankary. V hlavním městě má po sečtení zhruba pětiny okrsků velký náskok více než 20 procentních bodů současný starosta Mansur Yavaş.

Kromě Kurdů, kteří tvoří asi 20 procent voličů v Turecku, bude pro výsledky voleb důležitá obecně účast. Ta bývá v zemi vysoká, nyní se ale očekává, že mnoho voličů zůstalo doma - příznivci opozice možná kvůli deziluzi z toho, že nelze ukončit autoritářský režim prezidenta Erdogana, který zemi vládne 21 let - od března 2003 jako premiér a od roku 2014 jako prezident - a který loni opět vyhrál prezidentské volby. Někteří vládní voliči mohli svou absencí u voleb potrestat vládu za zhoršování své ekonomické situace.

Podle politického analytika Merta Arslanalpa je nedělní výsledek voleb pro Erdogana jedna z nejtěžších volebních porážek od vstupu do celostátní politiky před více než 20 lety, píše agentura Reuters. Podle dalších pozorovatelů může mít Imamoglu po hlasování prezidentské ambice.

Sám Erdogan označil výsledky místních voleb za zlomové a uznal, že jeho strana nedosáhla požadovaných výsledků, píše agentura AFP.

O hlasování se v průběhu dne psalo jako o ukazateli oblíbenosti Erdogana a jeho strany AKP. Pokud její kandidát Kurum v Istanbulu vyhraje, posílí to podle AP Erdoganovy snahy o změnu ústavy. „Snaží se o novou, více konzervativní verzi ústavy,“ uvedl Berk Esen z istanbulské univerzity. Vyhraje-li Imamoglu, pomůže mu to sjednotit opozici a stát se silným kandidátem pro další prezidentské volby v roce 2028.

Oblíbený starosta Istanbulu musí do vězení. Verdikt pomáhá Erdoganovi

DEM zřejmě vyhraje na jihovýchodě země, kde žije početná kurdská menšina. Není ale jisté, zda tam nakonec bude mít své starosty celé volební období. V minulých letech totiž Erdoganův režim prokurdské starosty z úřadů odstranil po obvinění z vazeb na teroristickou organizaci Strana kurdských pracujících (PKK) a nahradil je politiky z vládních stran.

V místních volbách v Turecku mohlo volit asi 61,4 milionu voličů, z toho milion mladých mohl odevzdat hlas poprvé. Na bezpečnost voleb podle ministerstva vnitra dohlíželo na 600 000 policistů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...