Turecko darovalo mexické armádě štěně německého ovčáka jménem Arkadas jako...

Turecko darovalo mexické armádě štěně německého ovčáka jménem Arkadas jako náhradu za armádního psa, o kterého Mexičané přišli během záchranných prací po zemětřesení v Turecku. (3. května 2023) | foto: Reuters

Mexické armádě uhynul pes po zemětřesení, od Turků dostala rozkošné štěně

  • 7
Turecko darovalo mexické armádě štěně, které se stane součástí jejího týmu pátracích psů. Dar přijalo Mexiko od Turecka namísto vycvičeného záchranného psa, který uhynul v únoru při akci po ničivém zemětřesení.

Tříměsíční štěně německého ovčáka, které agentura Reuters popsala jako černo-béžovou chlupatou kuličku s plandavýma ušima a nadměrnými tlapkami, se jmenuje Arkadas.

To v turečtině znamená „přítel“. Výcvik Arkadase bude mít na starost stejný cvičitel, který pečoval o psa Protea, který uhynul během mise v Turecku, uvedla mexická armáda.

Mexiko poslalo do Turecka pátrací psy po zemětřesení, které začátkem února zasáhlo rozsáhlou oblast na pomezí Turecka a Sýrie. V obou zemích při této katastrofě zemřelo nejméně 54 000 lidí. Mexiko pro Protea uspořádalo vojenský pohřeb.

Trpí nejen lidé. V Turecku vyhrabali psa, v sutinách přežil šedesát hodin

Na oficiálním uvítání ve své nové jednotce měl Arkadas nasazený zelený postroj s našitou mexickou vlajkou. Jeho lidští kolegové stáli v pozoru a štěně prý štěkalo, když zněla mexická hymna.

„Děkuji přátelům z Mexika, kteří mě tak láskyplně přijali. Slibuji, že udělám vše pro to, abych byl skvělým pátracím a záchranářským psem,“ napsalo mexické ministerstvo obrany na Twitteru jménem Arkadase.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video