Turisté uctívají památku obětí útoku na pláži v tuniské Sousse (28. června 2015). | foto: Reuters

Za útok na pláž a muzeum v Tunisku dostalo sedm lidí doživotí

  • 55
Sedm lidí v Tunisku dostalo doživotní trest ve vězení za útoky na luxusní letovisko v Súse a na budovu muzea Bárdá v centru Tunisu. Teroristické útoky, k nimž se přihlásil Islámský stát, si v roce 2015 vyžádaly celkem 60 obětí.

Za atentát v tuniském muzeu dostali doživotí tři lidé a za útok na pláži v Súse čtyři obvinění. Hlavní organizátor útoků z roku 2015 však nebyl dopaden. Agentura AP uvedla, že se podle předpokladů ukrývá v Libyi.

Vedle sedmi odsouzených k doživotnímu pobytu ve věznici dostali další obvinění tresty v rozmezí od šesti měsíců do 16 let vězení, 27 lidí bylo zproštěno obžaloby. Žádný trest smrti nebyl udělen, řekl podle agentury AFP mluvčí prokuratury Sofiene Sliti.

A to i přesto, že v reakci na útoky odhlasoval tuniský parlament před čtyřmi lety nový protiteroristický zákon, který v zemi právě trest smrti obnovil. Kritikům se také nelíbilo, že rozšiřuje možnosti odposlechů.

Tunisko zažilo v roce 2015 dva velké útoky na zahraniční turisty, k oběma se přihlásila organizace Islámský stát. Nejprve v březnu spáchali teroristé atentát na budovu muzea Bárdá v centru tuniské metropole a zabili při tom 22 lidí. V červnu postřílel tuniský mladík 38 lidí na pláži a u hotelového bazénu v Súse. Většina obětí byli Britové.

Podle dřívějšího vyjádření analytiků byl červnový atentát v Súse, stejně jako předcházející březnový teroristický útok na muzeum v metropoli Tunisu s 22 oběťmi převážně z řad turistů, pokusem ochromit tuniské hospodářství. Obavy z dalších útoků snížily počet turistů v zemi oproti loňsku o více než polovinu.

Odvážlivec natočil střelbu v Tunisku. Od teroristy byl pár metrů:

2. července 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video