Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump obchází Kongres. Peníze na mexickou zeď sežene vyhlášením stavu nouze

  16:54aktualizováno  21:09
Americký prezident Donald Trump v pátek oficiálně vyhlásil stav nouze, aby mohl i bez souhlasu Kongresu získat peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Situace podle Trumpa vyžaduje pomoc armády, finance hodlá čerpat z krizových fondů. Očekává se ale celá vlna žalob s cílem krizové opatření zase zrušit.

Proti dekretu prezidenta se už vyslovili demokratičtí vůdci v Kongresu. Aby ho však dokázali zneplatnit, musí zákonodárci příslušné usnesení schválit dvoutřetinovou většinou, což komentátoři považují za nepravděpodobné.

Záměr vyhlásit stav nouze Trump oznámil v pátek dopoledne místního času (odpoledne SEČ) na tiskové konferenci v Bílém domě. Novinářům řekl, že dekret sice již podepsal, ale že ještě musí podepsat další dokumenty, aby mimořádné opatření začalo platit. Odpoledne místního času (večer SEČ) pak Bílý dům zveřejnil oficiální vyhlášení stavu nouze.

„Současná situace na jižní hranici představuje bezpečnostní a humanitární krizi, což ohrožuje ústřední národní bezpečnostní zájmy a představuje stav národní nouze,“ uvedl Trump v prohlášení. „Tímto vyhlašuji, že na jižní hranici Spojených států platí stav národní nouze,“ oznámil prezident.

„Bojujeme ve světě, ale své hranice nechráníme,“ řekl Trump na tiskové konferenci, která vyhlášení stavu nouze předcházela. Situace na americko-mexické hranici je podle něj tak vážná, že lze mluvit o invazi, neboť do USA proudí drogy, zbraně, kriminálníci a migranti bez dokladů. Prezident je přesvědčen, že zeď tento problém vyřeší.

„Každý ví, že zdi fungují,“ řekl Trump. Jako důkaz svého tvrzení zmínil Izrael, který na hranicích s palestinskými územími bariéru vybudoval. Tato zeď podle Trumpa funguje na 99,9 procenta.

Prezident očekává, že dekret o stavu nouze vyvolá sérii žalob a že věc nakonec skončí u Nejvyššího soudu. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátních demokratů Chuck Schumer již ve společném prohlášení pohrozili možnými právními kroky.

Záměr nemá podporu lidí

S počínáním prezidenta nesouhlasí dvě třetiny Američanů. Vyplývá to z průzkumu, který pro televizi CNN na počátku února vypracovala agentura SSRS. 31 procent oslovených Američanů tehdy prohlásilo, že Trump by měl stav nouze na hranicích vyhlásit. Proti takovému postupu se vyslovilo 66 procent respondentů a tři procenta lidí na věc neměla názor.

Obdobné průzkumy vypracovaly také další televize i dvě univerzity. Ve všech případech byla pro stav nouze třetina respondentů a proti dvě třetiny.

„Kongres bude bránit naše ústavní práva v Kongresu, u soudů a před veřejností. K nápravě použije všechny dostupné prostředky,“ uvedli Schumer s Pelosiovou. „Kongres nemůže nechat prezidenta cupovat ústavu,“ dodali.

Předpokládá se, že proti ústavnosti dekretu se postaví i jednotlivé americké státy. Takový krok již ohlásila generální prokurátorka státu New York Letitia Jamesová. „Takovéto porušování pravomocí nebudeme tolerovat a ohradíme se s použitím všech nástrojů, které nám zákon umožňuje,“ uvedla Jamesová v prohlášení.

Trump se s Kongresem, jehož Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté, dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici. Konflikt na přelomu roku vyvrcholil déle než měsíčním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů se nakonec obnovilo.

Kongres ale neuvolnil 5,7 miliardy dolarů (bezmála 130 miliard korun) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na americko-mexické hranici, ale jen 1,4 miliardy dolarů. Tyto peníze stačí na vybudování necelých 90 kilometrů hraničních bariér oproti Bílým domem předpokládaným 320 kilometrům.

Kde najde peníze

Prostřednictvím dekretů chce Trump odčerpat 3,5 miliardy z fondu Pentagonu na budování ozbrojených sil a 2,5 miliardy z armádního fondu boje proti pašování drog. Kolem 600 milionů pak získá z fondu majetku zabaveného státem podle trestního práva, který spravuje ministerstvo financí, napsal list The New York Times. Kompromisní návrh republikánů a demokratů, který obě komory ve čtvrtek schválily, pak dává prezidentovi na ochranu hranic částku dalších 1,4 miliardy dolarů.

Zdroj: The New York Times

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...