Sněmovna reprezentantů připadne opozičním demokratům

Sněmovna reprezentantů připadne opozičním demokratům | foto: Reuters

Volby v Severní Karolíně nebyly regulérní. Budou se opakovat

  • 10
Americký stát Severní Karolína bude v jednom z volebních okrsků znovu volit poslance Sněmovny reprezentantů federálního Kongresu. Místní volební komise ve čtvrtek označila průběh listopadového hlasování za neregulérní. Datum nových voleb nebylo zatím oznámeno.

Těsným vítězem voleb v devátém volebním okrsku Severní Karolíny se stal republikán Mark Harris, který porazil demokrata Dana McCreadyho o 905 hlasů. Kvůli nesrovnalostem kolem sčítání volebních lístků odevzdaných poštou ale státní úřady odmítly výsledek uznat. 

Harris oznámil, že rozhodnutí o opakování voleb respektuje, informovala agenutra AP. Až do poslední chvíle přitom prostřednictvím právníků za uznání původního výsledku bojoval.

V listopadových volbách po osmi letech ovládli demokraté Sněmovnu reprezentantů, republikáni zas mírně zvýšili svou převahu v Senátu. 

Výsledek značně zkomplikoval fungování Bílého domu, protože prezident Donald Trump musí nyní počítat s výrazně silnějším odporem horní kongresové komory při prosazování svého programu. Výsledek severokarolínských voleb na situaci nic nezmění.

Ve volbách do amerického Kongresu uspěli demokraté (11/2018):

7. listopadu 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video