Vladimir Putin a Donald Trump zahájili první společné jednání, a to při...

Vladimir Putin a Donald Trump zahájili první společné jednání, a to při příležitosti probíhajícího summitu G20 v Hamburku. (7. 7. 2017) | foto: AP

Trump chce jednat s Putinem mezi čtyřma očima, spojenci jsou nervózní

  • 183
Donald Trump chce zahájit svou schůzku s Vladimirem Putinem rozhovorem mezi čtyřma očima za zavřenými dveřmi. U amerických spojenců rostou obavy, co šéf Bílého domu s ruským prezidentem vyjedná.

S Putinem hodlá Trump jednat na úvod setkání v Helsinkách jen v přítomnosti tlumočníků bez širších delegací, stejně jako v červnu v Singapuru rozmlouval sám se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom americká televize CNN na základě informací od zdrojů obeznámených s přípravou vrcholné schůzky.

Trump chce podle CNN demonstrovat svou přezíravost vůči diplomatickým konvencím a zároveň okázale ignorovat obavy amerických spojenců, že jeho schůzka s Putinem odstartuje nepředvídatelný vývoj. 

Možnost jednání státníků v nejužší sestavě připustil i kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Setkání mezi čtyřma očima podle něj Moskvě „absolutně“ vyhovuje. „Putin se cítí dobře v jakémkoli prostředí, které je pohodlné pro jeho partnery. Nevylučujeme, že bude-li potvrzena předběžná dohoda, uskuteční se na počátku (summitu) setkání obou prezidentů mezi čtyřma očima,“ řekl kremelský mluvčí.

Besedy státníků mezi čtyřma očima nejsou neobvyklé, připomíná CNN. Setkání Trumpa s Putinem beze svědků bude prý ale „políčkem kritikům ve Washingtonu a ve spojeneckých metropolích, kteří se styků prezidentů USA a Ruska obávají“. Nynější šéf Bílého domu nedávno z ruské anexe Krymu obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, nikoli Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny nejvyspělejších světových ekonomik.

„Když bude sedět u stolu naproti Putinovi, který je zkušeným manipulátorem a vyjednavačem, není vyloučeno, že věci se vydají špatným směrem,“ varovala bývalá Obamova poradkyně Samantha Vinogradová. 

V Evropě vládnou obavy, že ve snaze zapůsobit na ruského vůdce zaujme Trump v Bruselu na summitu NATO, který rusko-americkému vrcholnému setkání předchází, ještě tvrdší postoj, než se očekává.

„Ohledně toho setkání tu panuje napětí, stejně jako kolem Trumpa,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný diplomat z NATO. „Co mu řekne? Jak se na to připraví? Je si vědom té symboliky? Americké zadržování Ruska šlo dál, než by si Evropa přála... ale jestli se Trump s Putinem skamarádí, tak se americká politika pro nás může stát velkou neznámou,“ dodal diplomat.

Kromě účasti na alianční konferenci má americký prezident před helsinskou schůzkou v plánu i návštěvu Londýna. Tam jsou vzhledem k mrazivým vztahům mezi Británií a Ruskem obavy z helsinské schůzky zvlášť velké, tvrdí CNN.

Příprava summitu už ve finském hlavním městě začala, oznamují tamní média. List Iltalehti spekuluje o místu schůzky, v úvahu údajně připadá zámek Kenigstedt ve městě Vantaa nedaleko Helsinek, hotel Hilton Helsinki Kalastajatorppa nebo prezidentský palác či rezidence prezidenta Sauli Niinistöa.

Američtí kongresmani v Moskvě

Krátce před vrcholnou schůzkou Trumpa s Putinem navštívila Rusko skupina  amerických konzervativních kongresmanů. V Moskvě se setkali mimo jiné s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, podle nějž by návštěva mohla být „symbolem obnovy vztahů“ mezi zákonodárnými sbory USA a Ruska.

Skupinu, jejíž členové podle amerických médií většinou sympatizují s Trumpovým politickým programem, vede republikánský poslanec z Alabamy Richard Shelby. Kromě Lavrova se kongresmani mají sejít s vedením ruské Státní dumy, dolní parlamentní komory, a některými vlivnými ruskými senátory. Podle televize CNN Američané doufají, že je přijme Putin. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov se ale o možnosti schůzky s hlavou státu v pondělí vyjádřil neurčitě.

Shelby podle agentury TASS řekl Lavrovovi, že helsinský summit by mohl být počátkem nové etapy americko-ruských vztahů. „Pro celý svět bude mnohem lepší, když mezi našimi zeměmi budou méně napjaté vztahy,“ konstatoval kongresman v narážce na americké protiruské sankce, které jsou v platnosti už čtvrtým rokem. Vyvolal je ruský zábor Krymu a údajné vměšování Moskvy do prezidentských voleb v USA.

Poslanecké kontakty, vážně narušené krymskou krizí, mohou být podle Lavrova obnoveny právě včas, nedlouho před vrcholnou schůzkou v Helsinkách. Ruský ministr je přesvědčen, že američtí zákonodárci v Rusku pocítí i vzrušenou atmosféru světového fotbalového šampionátu, který země do poloviny července hostí. „Mistrovství se může stát součástí pozitivní etapy dějin,“ řekl šéf ruské diplomacie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video