Donald Trump se ve středu setkal s papežem Františkem (24. května 2017)

Donald Trump se ve středu setkal s papežem Františkem (24. května 2017) | foto: Reuters

Trump se setkal s papežem. Rozdělují je názory na klima i migraci

  • 25
Papež František přijal ve vatikánském Apoštolském paláci k soukromé audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa s manželkou Melanií a dcerou Ivankou. Setkání bylo nejprve spíše chladné, na závěr si však nejvyšší představitel římskokatolické církve s americkým hostem přátelsky potřásli rukou.

Trump při uvítání v papežské rezidenci prohlásil, že setkání s papežem je pro něj velkou ctí. Návštěva Vatikánu symbolicky uzavírá jeho cestu do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků.

Trump přišel do Apoštolského paláce s několika nejbližšími členy své rodiny. Manželka Melania a dcera Ivanka se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavily na setkání s papežem v černém a rouškou skrývající vlasy.

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo setkání papeže s prezidentem v úvodu chladné, zejména z Františkovy strany. Trump působil zaraženě a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu. Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru si však František srdečně potřásl rukou se členy Trumpova doprovodu. Oba muži si vyměnili dary.

Rozpory v otázkách klimatu a migrace

Setkání papeže s prezidentem USA bylo očekáváno se zájmem, protože František během loňské kampaně před americkými prezidentskými volbami nešetřil kritikou na Trumpovu adresu. Oba muži mají diametrálně odlišné názory na řadu otázek, zejména na klimatické změny nebo problémy migrace.

Setkání papeže a amerického prezidenta začalo v 08:30 středoevropského času, což je podle agentury Reuters na vatikánské poměry brzké ráno. Důvodem je ale generální audience, která se ve středu tradičně probíhá v časném dopoledni.

Trump se posléze setká s italským prezidentem Sergiem Mattarellou v Kvirinálském paláci, což je rezidence italských hlav států. Krátkou návštěvu Říma ukončí odpoledne, kdy odcestuje do Bruselu, kde ho kromě oficialit a dvoustranných jednání čeká ve čtvrtek i setkání s představiteli Evropské unie a summit Severoatlantické aliance.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video