Prezident Donald Trump na návštěve v CIA v Langley ve Virginii (21. ledna 2017)

Prezident Donald Trump na návštěve v CIA v Langley ve Virginii (21. ledna 2017) | foto: Reuters

Trump vyjádřil absolutní podporu CIA, spílal přitom „proradným médiím“

  • 63
Donald Trump v sobotu navštívil sídlo Ústřední zpravodajské služby (CIA) a prohlásil, že nikdo nemá vyšší mínění o amerických zpravodajských službách než právě on. Zároveň využil projevu k další kritice médií, která podle něj lživě informovala o poměrně malé účasti při jeho inauguraci.

„Budu vás tak moc podporovat, až budete říkat: ‚Pane prezidente, už nás, prosím, tak moc nepodporujte,‘“ žertoval Donald Trump při projevu ke zhruba čtyřem stům zaměstnanců CIA v sídle tajné služby ve virginském Langley. „Jste úžasní lidé,“ dodal.

Ještě v nedávné minulosti přitom práci CIA kritizoval. Ostře reagoval na nepotvrzené tiskové zprávy, že ruské tajné služby proti němu shromáždily kompromitující informace. Označil za skandální, že americké tajné služby umožnily zveřejnění takové zprávy, a tvrdil, že to připomíná nacistické Německo. Ruské útoky připustil až na první tiskové konferenci po zvolení.

Ministerstvu se nelíbilo srovnání inaugurací, úředníci měli zakázaný Twitter

Trump během svého vystoupení v Langley také opět kritizoval sdělovací prostředky, které obvinil ze lží, když informovaly o poměrně malé účasti lidí na jeho páteční inauguraci. Podle agentury AP naopak „chybně tvrdil“, že davy se táhly až k Washingtonově památníku.

Prezident se rovněž zmínil o tom, že prvním zahraničním státníkem, který navštíví USA od jeho příchodu do Bílého domu, bude britská premiérka Theresa Mayová. Americký prezident nešetří vůči britské vládě projevy náklonnosti v souvislosti s jejími přípravami na odchod z Evropská unie.

Mayová, která v nedávném projevu upozornila, že brexit bude nekompromisní, zavítá do USA už příští týden. Média už upozorňují na podobnost vztahů mezi někdejším americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a britskou expremiérkou Margaret Thatcherovou v 80. letech.

Trump v sobotu hovořil po telefonu také se svým mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem a dohodli na schůzce v brzké budoucnosti. Vyjádřili zároveň důvěru v to, že nový dialog mezi oběma stranami povede k dobrým výsledkům pro obě země, uvedla prezidentova kancelář.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video