Diskuze

KOMENTÁŘ: Trump mobilizoval úspěšně. Ale hlavně své odpůrce

Předvolební průzkumy v posledních týdnech předpovídaly „červenou vlnu“, tedy přesvědčivé vítězství republikánů v obou komorách Kongresu. Výsledky jsou však v mnoha obvodech a státech natolik těsné, že definitivní složení obou komor ještě neznáme. „Jasné je, že drtivé vítězství republikánů se nekoná,“ píše v komentáři amerikanista Petr Kopecký z Ostravské univerzity.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Vidím, že mojí nadsázku nikdo nepochopil.

0 0
možnosti
JK

J26a60n 96K33u92l50í15s86e23k

10. 11. 2022 23:25

Článek je vycucán z prstu, protože se neopírá o žádná statistická data a konkrétní průzkumy veřejného mínění. Prý účast byla vysoká a že voliče mobilizovalo rozhodnutí Nejvyššího soudu o potratech a osmiprocentní inflace. Skutečně? Proč si to autor myslí?

A je ta inflace skutečně osmiprocentní? Protože v USA se do inflace nezapočítávají ceny potravin a energií jako benzínu, plynu a elektřiny, které vzrostly o desítky procent.

Autor článku amerikanista Petr Kopecký je profesor z Ostravské univerzity. V odborných žurnálech publikoval dva články, jeden v angličtině a jeden v češtině. Pak ještě publikoval nějaké odborné knihy, ale kromě jednoho či dvou abstraktů není možné zjistit nic z jeho publikační činnosti kromě oblbování české veřejnosti a žáků na Ostravské univerzitě. Do jeho knih v angličtině nelze totiž ani nahlédnout.

Pro mne je tenhle pan profesor pouhá pijavice na veřejných zdrojích českého školství. Chudáci studenti a veřejnost...

0 5
možnosti
JB

V USA se do inflace samozrejme ceny potravin a energii zapocitavaji, a s nimi byla za rok 7.7% se snizujicim se trendem. Bez jejich zapocitani byla 6.3% se snizujicim se trendem. Cekal bych, ze federalni banka prestane zvysovat urokove sazby uz velmi brzo, i kdyz asi jeste ne v prosinci.

Pokud jde o to, co si autor mysli, tak se staci podivat do pruzkumu verejneho mineni v USA, at uz z Foxnews, nebo jakychkoli jinych, nebo tzv "exit pollls" po odvoleni. Nejistota plynouci z inflace a potraty jsou velky motivator.

2 0
možnosti
JB

Rekl bych, ze to je zesumarizovane velmi dobre. A skutecne dalsi dva roky uz se zadna legislativa konat nebude, a nezbyva nez doufat, ze nedojde i na republikanske se hazeni o zem ohledne symbolickeho zvyseni stropu statniho dluhu, nehedle ani na schvalovani rozpoctu. Republikani kdyz nejsou plne u moci, stanou se vzdy na chvili fiskalne konzervativni. Pokud u moci jsou, udelaji do rozpoctu diru snizenim dani a vydaje nesnizi.

Trumpuva miniatura, DeSantis, mu prerusta pomalu pres hlavu, a pokud to Trump nevzda, bude to zabava - nacnete popcorn a uzijte si to. Bohuzel jsou to oba Turmpiste takze to je s DeSantisem z blata do louze, ale treba se jeste vyprofiluje do neceho o neco normalnejsiho.

3 0
možnosti
JK

J94a80n 16K35u69l92í36s21e36k

10. 11. 2022 23:41

Článek nezesumarizoval vůbec nic a opět zde vidíme typický znak dnešní doby v podobě rozporu titulku s obsahem článku, protože Trump sice zmobilizoval voliče, ale nikoliv jeho odpůrce.

To, že výsledky jsou takové jaké jsou, je na delší úvahu, která ale v hlavních médiích by v žádném případě nebyla publikovatelná...

0 1
možnosti
MK

Donald je neřízená střela, Republikánům vlastně škodí, či spíše je štěpí.

1 0
možnosti
MK

"Trump mobilizoval voliče tím, že demokraté chtějí zničit Ameriku, jak ji lidé znají, a také neustálým opakováním nepravdivého tvrzení o ukradené prezidentské volbě."

Tohle se nestydíte napsat do článku? Správně je to takhle:

"Trump mobilizoval voliče neustálým opakováním nepravdivého tvrzení, že demokraté chtějí zničit Ameriku, jak ji lidé znají, a také nepravdivým tvrzením o ukradené prezidentské volbě."

2 0
možnosti
Foto

J19i30r98i 95B39i19l62i87n69a

10. 11. 2022 16:47

Jako by Svedku Trumpovych (kteri se z neznamych duvodu oznacuji za pravicaky nebo republikany) nejak ubyvalo. 8-o

Ono take - zastavat se nestastnika, ktery posledni dva roky jen kvili nad prohranymi volbami neni zadne pericko. ;-)

5 0
možnosti
JK

J80a28n 63K16u49l17í71s38e36k

10. 11. 2022 23:43

Samozřejmě že ty důvody nejsou známy, když žádní Svědkové Trumpovy neexistují, že ano...

0 0
možnosti
OS

Ve ferovost americkych voleb muze skutecne verit jen Amik. Ne volici, ale korporace rozhodnou, kdo bude v Americe vladnout. Volby jsou tu jen divadlo pro chude.

Jak to funguje v Cesku.

Byl jsem nekolikrat volebnim zastupcem pri volbach v Cesku. Vse je pruhledne a volebni podvod nemyslitelny. Kazdy obcan dostane sadu volicich listku. Vyberes si stranu ci hnuti, kteremu veris a ostatni listky zahodis. Volit muzes jen tam, kde jsi prihlasen a vse se kontroluje pomoci obcanky. Pri volbach volebni komise dohlizi na to, aby nikdo nemel pristup k urne mimo vymezeny prostor. Po uzavreni voleb se vysype urna na stul, kde vsichni zastupci stran a hnuti rozdeli listky podle stran a kazdy zastupce je prepocita. Pod zaverecnym dokumentem o stavu hlasovani se vsichni zastupci podepisi a dokument je odeslan do volebniho centra. Vsechny udaje lze na netu dohledat a opet prekontrolovat jejich spravnost.

Jak to funguje v Americe?

Kazdy muze jit volit kde se mu zachce a kdy se mu zachce, protoze volby probihaji snad cely tyden. Predlozit nejaky dokument totoznosti rovnez nikdo nepozaduje. Usmevne je rovnez naprosto nepruhledne hlasovani zaslane postou. Ve volebni mistnosti dostanes jeden papir, kde jsou napsani vsichni kandidati . Zaskrtnes sve oblibene kandidaty a listek vsunes do masiny, ktera se podoba skartovacce a ta jej spolkne. Zadny displej, kde si muzes overit svou volbu ta bedna nema. Volebni komise muze tak akorat kontrolovat, jestli se jim nekdo nevykadil za plentou a po uzavreni volebni mistnosti nikdo nic neprepocitava a pritomna volebni komise muze tak akorat zamest prach kolem te "skartovacky". Co se deje s daty elektronicky odeslane do volebniho centra vi snad jen buh a to i proto, ze versina volebnich mistnosti je v mistnich kostelich.

Idealnim prikladem, jak ten system funguje je prohra Al Gora s Bushem. Po volbach se zjistilo, ze ta "skartovacka" potaji prihazovala Republikanum. Nastalo rucni prepocitavani na Floride, jenze kdyz uz se schylovalo ke skandalu, ze vse pri volbach

3 11
možnosti
OS

bylo jinak, prepocitavani bylo z rozhodnuti soudu zastaveno a anulovano. Al Gore to nikdy nerozchodil a stahl se z vrcholne politiky. Amici to taky nejak jako obvykle spolkli.

Demokrate a Republikani se tu od casu Donalda Trumpa na smrt nenavidi a predevsim Demokrate biji na poplach, aby jejich volici sli volit ty sve spravne lidi. A ejhle.... Republikansti i Demokraticti volici z nepochopitelnych duvodu voli ve stejny den Republikana do parlamentu a Demokrata do senatu. Kdyz pak jsou volby nerozhodne a to kolikrat i o jediny hlas, vzdy se najde nejaky zatoulany dopis s hlasovanim pro toho "spravneho" kandidata.

V Americe bych uz volit nesel. Strata casu.

3 10
možnosti
JJ

J35i62ř76í 72J66í23l25e64k

10. 11. 2022 13:02

Mullerova zpráva zmiňuje řadu případů, kdy lidé s vazbou na ruskou vládu nabízeli pomoc Trumpově kampani. A v některých případech vedení kampaně nabídkám naslouchalo. Ale důvod, proč z toho sešlo, byla až groteskní neschopnost a neorganizovanost v Trumpově týmu a neznalost týmu v právních záležitostech. To zřejmě pomohlo zachránit Trumpa od zločinného spiknutí. To je patrné ze schůzky v Trump Tower., kde Donovi ml., Mannafortovi a Jaredovi nabídli Rusové špínu na Clintonovou.

Muellerův tým ovšem došel k závěru, že "lze úspěšně pochybovat o tom, že účastníci schůzky vůbec tušili o její právní závadnosti"

9 0
možnosti
JK

J78a52n 38K15u25l14í30s36e73k

10. 11. 2022 22:36

V Trump Tower na žádné schůzce nikdo nenabídl špínu na Clintonku. To udělali v emailu aby vylákali Trumpovce právě k té schůzce s právničkou Veselnickou, ale tam šlo o zrušení zákona na sankce pro ruské oligarchy, protože tohle cara Vladimíra trápí nejvíce. Trumpovci na Veselnickou zírali cože to po nich chce a asi po dvaceti minutách se rozešli.

Pikantní na téhle záležitosti je, že Veselnická měla prošlé vízum, ale byla ji udělena zvláštní výjimka zřejmě právě tady kvůli této schůzce. Moment, kdopak že ji tu výjimku udělil? Trump přeci ještě nebyl u moci.

Jste schopen, pane Jílku, odpovědět na tak jednoduchou otázku?

PS: Dost dobře nechápu, jak tohle souvisí s letošními volbami, ale mě je to jedno...

0 2
možnosti
JJ

J60i69ř74í 75J55í76l26e85k

10. 11. 2022 12:56

zde příklad fušerské snahy spojit se s Rusy, který se týkal Dmitrie Klokova, bývalého mluvčího ministerstva energetiky. Klokovova exmanželka nabídla Ivance Trumpové, že jim pomohou s kampaní. Čili člověk napojený na ruskou vládu nabídne pomoc Trumpově volební kampani. Ivanka Cohenovi mail přeposlala, ten zadal do google Dmitrij Klokov a z výsledku usoudil, že jde o bývalého olympijského vzpěrače, jinak autora mnoha videí.

Když to Cohen viděl, pomyslel si asi: Je to určitě ten samý Klokov. Zdá se, že mluvčí ministra energetiky je pěkná korba!;-D

Skutečný Klokov se snažil sjednat Trumpovi schůzku s Putinem, ale Cohen údajně schůzku odmítl. Cohen totiž dle zprávy dále věřil, že Klokov, se kterým jednal, byl ten bývalý vzpěrač.

7 0
možnosti
JK

J41a76n 56K73u35l34í39s82e96k

10. 11. 2022 22:40

Ivanka jistě dostává celou horu emailů a nemá čas je prověřovat, na to byl právě Cohen, který vygůgloval vzpěrače a tím záležitost skončila.

A co má jako být?

0 2
možnosti
JJ

J74i90ř19í 88J34í21l98e55k

10. 11. 2022 12:39

U voleb v Arizoně se porouchaly hlasovací stroje, Trump mluví o podvodu

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/trump-biden-kongres-volby-2022-midterm-petr-kopecky-komentar.A221110_103114_zahranicni_aha

kde udělal guvernér Ducey chybu?;-D

9 0
možnosti
JK

J37a67n 25K87u70l81í37s48e17k

10. 11. 2022 22:41

Guvernérova je opravář hlasovacích strojů? To jsem fakt nevěděl!

0 2
možnosti