VIDEO: Trumpova nezničitelná zeď vzala za své. Nedůvěryhodné, říkají někteří

  • 111
Tropická bouře Hanna za sebou zanechala v americkém Texasu značné škody. Vyvrátila sloupy elektrického vedení, zaplavila ulice a převrátila nákladní vozy. Hanna měla do soboty sílu hurikánu a na internetu se o víkendu také objevilo video, které ukazuje pád části nově postavené a podle Trumpa nezničitelné hraniční zdi mezi Mexikem a USA. Někteří však jeho autenticitu zpochybňují.

Autor videa zveřejněného v sobotu na Twitteru je novinář Yadith Valdez spojený se serverem Multosmedia. Na záběrech jsou vidět dělníci, kteří stojí poblíž a sledují, jak prudké poryvy větru rvou konstrukci k zemi.

Záběry mezi Američany rychle získaly na popularitě, zejména ve spojení s prezidentovými slovy, které pronesl před pár týdny. Tehdy se o zdi vyjádřil jako o „nejsilnější a nejrozsáhlejší pohraniční stavbě na světě“. Za výstavbu zdi zaplatil již přes 11 miliard dolarů (přes 248 miliard korun), což je zhruba polovina částky nutné k jejímu dokončení.

Objevují se však i hlasy, které autenticitu záběrů zpochybňují a podotýkají, že není jasné, kde a kdy jsou záběry pořízené, upozornil Daily Mail. Mluvčí pohraniční a celní správy Roderick Kise řekl, že se tato informace prověřuje. 

„Hurikán udeřil v noci, ale tyto záběry vypadají, že pochází ze dne,“ upozornil Kise a dodal, že ani okolí nevypadá jako údolí kolem řeky Rio Grande. 

Někteří uživatelé na Twitteru míní, že by mohlo jít o záběry CNN z ledna, které ukazují kolaps příhraničního plotu v Kalifornii. Ten tehdy k zemi strhl silný vítr.  

Vítr převracel auta a ničil pole

Živel Hanna doprovázel silný vítr, který převrátil mimo jiné tři osmnáctikolová nákladní auta, rekreační vůz i odtahovou techniku, s jejíž pomocí chtěli záchranáři převrácené vozy dostat z vozovky. Pracovníci kvůli tomu museli zavřít více než tříkilometrový úsek silnice poblíž mexické hranice. 

V Port Mansfieldu, který leží jižně od bariérového Port Islandu, vichr zničil pole cukrové třtiny a vyvrátil stromy, takže vysoká zvěř, která se objevila v ulicích, okusovala koruny ležících kmenů.

V jednu chvíli bylo bez proudu na 280 tisíc domácností, do nedělního večera pak už jenom 98 tisíc. Na jihu Texasu napršelo až 30 centimetrů vody, mnohé silnice zůstaly pod vodou a zvedly se hladiny potoků a řek.

Hurikán Hanna dorazil na pobřeží Texasu. Úřady varují před povodněmi

Neočekává se, že by Hanna ovlivnila ropnou produkci v Mexickém zálivu, těžební společnosti personál zatím neevakuovaly. Odnikud nejsou hlášeni zranění. 

Centrum bouře bylo v neděli večer asi 55 kilometrů od mexického města Monterrey, vítr, jenž ji doprovází, měl rychlost 56 kilometrů za hodinu. I když byla odvolána mimořádná opatření pro texaské pobřeží, podle meteorologů Hanna může představovat nebezpečí i pro izolované oblasti Texasu, protože přináší mnoho srážek – někde může napršet i 45 centimetrů vody.

Hanna byla v sobotu prvním hurikánem sezony, který se vytvořil v Atlantickém oceánu. Když byla nad Mexickým zálivem, doprovázel ji vítr o rychlosti 145 kilometrů za hodinu. Další hurikán se vytvořil v Tichém oceánu a míří nyní k Havajským ostrovům, které už zasáhl silný déšť a vítr.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video