Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Crop top či nátělník jako urážka krále. Thajcům hrozí až 15 let ve vězení

  9:22
Demonstrace v Thajsku, které se snaží o reformu monarchie, pokračují, tentokrát v netradičním duchu. Demonstranti uspořádali fiktivní módní přehlídku, za kterou účastníkům nyní hrozí vězení. Soudy totiž za urážku královské rodiny, která se trestá až 15 lety vězení, považují i nošení nátělníků či psaníčkové kabelky.
V Thajsku se zvedla nebývalá vlna protestů proti vládě i královské rodině. (16....

V Thajsku se zvedla nebývalá vlna protestů proti vládě i královské rodině. (16. srpna 2020) | foto: Reuters

Na vrcholu prodemokratických protestů v Thajsku uspořádali mladí aktivisté fiktivní módní přehlídku. Jeden z modelů, který se na konci října minulého roku prošel po pomyslném červeném koberci, byl šestnáctiletý Sainam. Na sobě měl krátký nátělník podobný tomu, v němž byl thajský král Mahá Vatčirálongkón vyfotografován při svých pobytech v Evropě, uvedl list Financial Times.

Módní přehlídka nazvaná People’s Catwalk byla satirickým představením namířeným proti králově dceři, která jako módní návrhářka pořádala týž večer přehlídku v jiné části metropole Bangkoku.

Fiktivní módní přehlídka se konala v Silomu, bangkocké čtvrti známé nočními kluby pro gaye. Jednalo se o jednu z mnoha demonstrací svolaných v druhé polovině roku 2021, při nichž mladí Thajci požadovali omezení pravomocí krále, které byly doposud jen zřídka zpochybňovány. Demonstranti testovali zákon o urážce krále, na jehož základě může být očerňování, urážení či ohrožování členů královské rodiny potrestáno až 15 lety vězení.

Sainam nyní patří k množství lidí, kteří čelí obvinění z urážky krále v souvislosti s přehlídkou a také s jiným incidentem, při němž protestující postříkali barvou králův portrét. Dvaadvacetiletá Džatupchon Seungová byla obviněna poté, co se na módní přehlídce objevila v růžových šatech s psaníčkovou kabelkou, čímž připomněla modely, jež nosí králova manželka Sutchida.

Thajské úřady zasahují proti politickému disentu a svobodě projevu nejpřísněji za posledních několik let a situace se stále zhoršuje, uvádějí organizace pro lidská práva. V listopadu thajský ústavní soud de facto zakázal další diskuzi o reformě monarchie a úřady varovaly média, aby o tomto tématu neinformovaly. Úřady také zamítly propuštění na kauci některým aktivistům, jiným pak zabavily pasy.

Thajský král se bojí svržení. Do Bavorska stěhuje poklad, milenky i pudly

Armádou podporovaná vláda premiéra Prajutcha Čan-Oči rovněž schválila návrh zákona o nevládních organizacích, který by mohl těmto organizacím zamezit pracovat v Thajsku, uvedla Amnesty International. „Míra útlaku je na novém maximu,“ prohlásil Sunaj Pchasuk z organizace Human Rights Watch.

Mluvčí thajské vlády uvedl, že sice chápe obavy nevládních organizací, je ale také zapotřebí, aby se organizace v tomto sektoru chovaly „zodpovědně a transparentně“.

Organizace Thajští právníci pro lidská práva, která reprezentuje některé z lidí obviněných z porušení zákona o urážce krále, včetně mladistvých, uvedla, že za poslední rok se zabývala 164 případy, jež se týkaly 168 osob. To je podle ní dosud nejvyšší počet kauz, se kterými se za rok setkala.

Podle organizací pro lidská práva a aktivistů protesty, při nichž si demonstranti oblékli krátká trička a nátělníky, ťaly do živého. Sedm lidí, včetně vůdce protestů Parita Čivaraka a dvou sedmnáctiletých aktivistů, bylo obviněno z urážky krále, když si při další demonstraci v obchodním centru v Bangkoku v prosinci 2020 vzali na sebe crop topy znovu. Na zádech a na břiše měli přitom nápisy proti monarchii.

V prvních letech vlády krále Vatčirálongkóna, který nastoupil na trůn po smrti svého otce Pchúmipchona Adundéta v roce 2016, nepadla v Thajsku žádná obvinění z urážky krále. To se však změnilo v roce 2020, kdy mladí aktivisté šokovali tradicionalistické Thajce požadavkem, aby premiér Čan-Oča rezignoval a aby byly omezeny královy pravomoci a také příspěvky daňových poplatníků na podporu monarchie.

V říjnu toho roku demonstranti pochodovali k německému velvyslanectví v Bangkoku s požadavkem, aby Berlín zahájil vyšetřování, jestli král nevládne Thajsku z německé půdy. Kromě politických požadavků protestní vůdci rovněž na některých demonstracích zpodobovali a parodovali členy královské rodiny. Čivarak si oblékl oděv, který podle všeho zesměšňoval královnu Sutchidu i královnu matku Sirikit, zatímco další demonstranti se začali pravidelně na protestech objevovat v krátkých topech.

Thajský král ve své vlasti vystupuje na veřejnosti v uniformě nebo v obleku. V Evropě ale fotografové krále, který je cyklistickým nadšencem, zachytili v nátělníku odhalujícím břicho. Thajci snímky hojně sdíleli na internetu, ačkoli někteří příznivci monarchie tvrdí, že fotografie byly falešné.

V listopadu thajské úřady vyhostily ze země Francouze Yana Marchala, který v Thajsku dlouhodobě žil, a označily ho za nebezpečí pro thajskou veřejnost. Marchal, který umí thajsky, umístil na internet satirická videa, v nichž si dělal legraci z premiéra Prajutcha Čan-Oči a dalších thajských osobností. Na jednom z nich vystupuje v krátkém topu a naráží na dlouhé pobyty krále v Německu.

6. prosince 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Podlé spiknutí“ v Hongkongu: za podvratnou činnost odsoudili 14 aktivistů

30. května 2024  6:40

Hongkongský soud shledal vinnými 14 prodemokratických aktivistů, kteří byli obžalováni na základě...

Přelom května a června bude bohatý na srážky, hrozí i přívalové deště či bouřky

30. května 2024  6:35

V následujících dnech bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední...

Koalice napevno určí čas hlasování o vládním návrhu důchodové reformy

30. května 2024

Poslanci ve čtvrtek dokončí první čtení vládního návrhu důchodové reformy, která zvyšuje věk...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...