Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8...

Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8 měsíců do vězení za pašování drog. (20. března 2019) | foto: Profimedia.cz

Češka viněná z pašování heroinu může domů, v Pákistánu vypracovali rozsudek

  • 238
Soud v pákistánském Láhauru vypracoval písemný rozsudek, který byl klíčem k propuštění Češky Terezy Hlůškové. Ta si odpykala čtyři roky vězení za pašování heroinu, soud ji nyní osvobodil. Díky rozsudku bude pravděpodobně ještě v pátek propuštěna z vězení.

„Potvrzujeme vyhotovení písemného rozsudku. O rozsudku byl dnes informován náš zastupitelský úřad. Došlo tedy k naplnění procesního úkonu nezbytného pro následné propuštění české občanky,“ potvrdila informace MF DNES mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Propouštěcí formulář už podepsali i pákistánští soudci, a Hlůšková je tak definitivně nevinná. Může tedy opustit věznici v Láhauru, ve které strávila přes tři roky. „Propuštění by mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekáváme ho zítra (v sobotu),“ sdělila Davidová.

Upřesnit informace ohledně návratu Hlůškové podle ní ministerstvo nemůže i s ohledem na výslovné přání rodiny, která si nepřeje informovat veřejnost o organizaci cesty z Pákistánu do České republiky.

V propouštěcích dokumentech se dále píše, že byl původní rozsudek v rozporu s fakty a nedokládaly jej žádné konkrétní důkazy. „Policejní vyšetřovatel neodeslal zadržená narkotika do laboratoře k expertize. Tyto nedostatky ve vyšetřování nemohou být přehlíženy,“ zaznělo například.

Hlůškovou zadrželi v lednu 2018 na pákistánském letišti s téměř devíti kilogramy heroinu. Dokumenty přesně popisují, že byl ženin kufr otevřen na základě tipu, že letištním areálem má být propašováno větší množství drog. „Cizinku s hnědým kufrem“ proto zastavili a zeptali se jí, zda veze heroin nebo něco podobného.

Žena odpověděla, že ne. „Její kufr byl otevřen, ale nenašlo se v něm nic jiného než věci běžné potřeby. Váha kufru byla nicméně abnormální, (celník) proto zkontroloval kufr tak, že rozřízl látku uvnitř a našel bílý prášek, zabalený v průsvitném sáčku. Otestoval prášek a zjistil, že jde o heroin,“ píše se ve formuláři.

Pochybný převoz vzorků drog. Českou pašeračku dostala z vězení chyba úřadů

Češka od začátku tvrdila, že jí drogy někdo do kufru podstrčil a že do Pákistánu jela dělat modelku. Soud jí však neuvěřil a poslal ji do vězení na osm let a osm měsíců.

Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint už dříve uvedl, že drogy, které žena převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video