Lososové sushi kostky | foto: MAFRA

Desítky Tchajwanců se nově jmenují „Losos“. Aby dostali suši zdarma

  • 25
Tchajwanské úřady musely řešit nečekanou touhu desítek lidí změnit si jméno na„Losos“. Impulsem byla nabídka jídla zdarma místního restauračního řetězce. Jeden Tchajwanec při té příležitosti prolomil rekord o nejdelší tchajwanské jméno. Ministerstvo vnitra ale nebylo marketingovou akcí moc pobaveno, postěžovalo si na zbytečné papírování.

Řetěz restaurací Akindo Sushiro přišel v úterý s dvoudenní akční nabídkou. Každý, kdo měl v občanském průkazu jméno v čínských znacích pro losos, dostal zadarmo tolik jídla, kolik byl schopen sníst.

Několik podnikavců okamžitě zašlo na úřady, aby si za 80 tchajwanských dolarů (62 korun) změnili jméno. Místní média psala o „lososovém chaosu“.

Dva muži dokázali na posezení sníst suši v hodnotě 13 tisíc tchajwanských dolarů (10 010 korun). „Myslím si, že chvíli nebudeme chtít jíst lososa,“ cituje list Taipei Times jednoho z nich.

„Pět lidí požádalo o změnu jména jeden den a dalších šest o den dřív,“ řekl listu The Washington Post úředník z matričního úřadu v Kao-siungu, druhém největším městě Tchaj-wanu. I ostatní města reportovala desítky žádostí.

Restaurace dá dětem jídlo zdarma, když rodiče u vchodu odloží mobily

Některá jména byla dost kuriózní jako „Žhavý losos“ nebo „Nemůžu si pomoct, ale chci lososa zdarma“. Při přejmenování došlo i k novému rekordu. „Chen miluje Tchaj-wan, abalone (abstraktní desková hra, pozn. red.), tuňáky, lososa, kraba, mořského ježka, lasturu, humra a hovězí maso, Mayfull, Palais de Chine, Regent, Hilton, Caesar Park, Hotel Royal,“ zní nové nejdelší jméno o šestatřiceti znacích.

Většina lidí si jméno po využití výhody změnila zpátky. Tchajwanské ministerstvo vnitra vydalo varování, že za život je legální změnit jméno jen třikrát. Mladík Sü ke své smůle zjistil, že jeho matka mu už v dětství dvakrát změnila jméno.

„Tento druh změny jména nejen plýtvá časem, ale způsobuje zbytečné papírování,“ postěžoval si náměstek ministra vnitra Čchen Cung-jen novinářům a vyzval veřejnost, aby si „vážila administrativních zdrojů.“

Marketingová manažerka řetězce Dory Wangová se na celou záležitost dívá jinak. „Vážíme si těch, kdo jsou ochotni si změnit jídlo pro naše suši.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video