Podle ruského ministerstva obrany byl voják unesen. Ilustrační foto.

Podle ruského ministerstva obrany byl voják unesen. Ilustrační foto. | foto: ČTK

Tbilisi a Moskva se přou o ruského vojáka z Jižní Osetie

  • 20
Gruzie oznámila, že na jejím území může zůstat ruský voják, který prý nedávno zběhl a dostal se do rukou gruzínských sil u hranic se separatistickou Jižní Osetií. Moskva v této souvislosti Tbilisi obvinila, že ruského vojáka Gruzíni unesli a nyní mu brání v návratu ke své jednotce.

Okolnosti případu, kdy a jak k němu došlo, jsou nejasné, podle ruského serveru NEWS.ru.com voják požádal gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho o poskytnutí politického azylu. "Zavolali jsme jeho rodičům a pozvali jsme je do Gruzie. V Rusku mu hrozí vězení," řekl v gruzínské televizi ministr zahraničí Grigol Vašadze.

Gruzie podle jeho slov požádala Švýcarsko, které po přerušení diplomatických styků mezi oběma zeměmi zastupuje zájmy Ruska, aby se jeho zástupce přijel do Tbilisi na zběhlého ruského vojáka podívat a mohl konstatovat, že je s ním dobře zacházeno.

Voják Alexandr Glubkov podle gruzínských úřadů prohlásil, že opustil své stanoviště na hranicích Gruzie s Jižní Osetií kvůli špatnému zacházení v ruské armádě. Byl prý stále hladový, musel snášet špatné hygienické podmínky a byl prý také od nadřízených šikanován.

Ruská strana gruzínské tvrzení odmítla. Voják prý sloužil v armádě dobře, nadřízení mu prý nikdy nic nevytýkali. Podle ruského ministerstva obrany byl voják unesen a byl na něj vyvíjen psychický i fyzický nátlak.

Rusko a Gruzie svedly loni v srpnu krátkou válku, která vypukla poté, co se Tbilisi pokusilo silou získat zpět pod svou kontrolu separatistickou Jižní Osetii. Rusko reagovalo vpádem do Gruzie, jeho jednotky rychle vytlačily gruzínské síly z Jižní Osetie a následně pronikly hluboko do gruzínského vnitrozemí. Po válce Moskva také diplomaticky uznala Jižní Osetii a další odštěpeneckou gruzínskou provincii Abcházii za nezávislé státy. - vše o válce v Gruzii čtěte zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Válka v Gruzii

Video