Tanker provozovaný společností Zodiac Maritime izraelského miliardáře Ejala...

Tanker provozovaný společností Zodiac Maritime izraelského miliardáře Ejala Ofera napadli neznámí útočníci v Arabském moři poblíž Ománu. (2. ledna 2016) | foto: AP

Nevyhlášená válka pokračuje. Írán popírá útok na izraelský tanker

  • 36
Izraelský premiér Naftali Bennett v neděli obvinil Írán, že stojí za čtvrtečním útokem bezpilotního letounu v Arabském moři na tanker Mercer Street společnosti Zodiac Maritime Izraelce Ejala Ofera. K izraelskému obvinění se později přidaly i Velká Británie a USA. Teherán své zapojení do útoku na plavidlo popřel.

O život při incidentu přišli dva členové posádky. Izrael a Írán se v poslední době vzájemně obviňují z útoků na svá plavidla. Je to však první známé napadení obchodní lodě v oblasti spojované s napětím kolem Íránu, které si vyžádalo lidské životy, uvedla agentura AP.

„Jednoznačně prohlašuji: Írán je tím, kdo na tuto loď zaútočil,“ uvedl izraelský ministerský předseda na týdenním zasedání vlády.

„V každém případě máme svůj způsob, jak předat Íránu zprávu,“ dodal. Šéf izraelské diplomacie už dříve podle agentury Reuters řekl, že incident si zasluhuje tvrdou odplatu.

Spojené státy jsou přesvědčeny, že útok na tanker spáchal Írán, řekl v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Takovéto akce ohrožují svobodu plavby touto klíčovou vodní cestou, mezinárodní lodní dopravu a obchod a životy lidí na lodích,“ uvedl šéf americké diplomacie. 

„Pro tento útok neexistuje žádné ospravedlnění. Spojené státy společně se svými partnery zvažují další kroky a vhodnou reakci,“ dodal.

Bylo to úmyslné, zní z Británie

Šéf britské diplomacie Dominic Raab označil incident za „bezohledný útok“ a uvedl, že jeho země a spojenci plánují „koordinovanou odpověď“.

„Domníváme se, že se jednalo o úmyslný, cílený útok, který byl jasným porušením mezinárodního práva ze strany Íránu,“ řekl Raab. „Írán musí s takovýmito útoky skončit a lodím musí být umožněna svobodná plavba,“ dodal.

Atentáty, námořní miny, blackout. Izrael dává Íránu jednu ránu za druhou

Mluvčí íránské diplomacie Saíd Chatíbzádeh v neděli odpoledne dřívější obvinění Teheránu z útoku popřel a označil je za nepodložená.

„Není to poprvé, co sionistický režim okupující Jeruzalém vznáší taková prázdná obvinění vůči Íránské islámské republice. Kamkoliv se tento režim vydal, přinesl nestabilitu, teror a násilí,“ prohlásil.

K útoku na tanker se nikdo nepřihlásil, nicméně na Írán se ukazovalo i v minulosti, když došlo na použití dronů k útoku například na saúdskoarabské ropné zařízení.

Tanker plul pod liberijskou vlajkou

Vlastník tankeru Mercer Street je podle dostupných informací z Japonska, plavidlo nicméně provozuje společnost Zodiac Maitime, která patří izraelskému miliardáři Ejalovi Oferovi. 

Tanker plul pod liberijskou vlajkou a mířil z tanzanského Dáresalámu do Fudžajry ve Spojených arabských emirátech. Podle společnosti Zodiac Maritime neměl na palubě žádný náklad. Útok se odehrál nedaleko břehů Ománu, zemřel při něm Brit a Rumun.

O povaze útoku panovaly neshody. Zodiac Maritime uvedl, že mohlo jít o pirátství. Americký činitel podle agentury AP sdělil, že k útoku byl použit „sebevražedný“ dron. Napadení podle něj způsobilo díru ve střeše velitelského můstku. 

Židovské kopí. Vražda íránského vědce nese stopy zabijáků Mosadu

O dronech hovoří i americké námořnictvo, jehož plavidla napadenou loď eskortovala do přístavu. Agentura Reuters s odkazem na nejmenované evropské a americké zdroje, které mají zpravodajské informace, napsala, že hlavním podezřelým je Írán.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video