Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Pryč s plnovousem. Talibanci kvůli vládní ofenzívě stříhají svou chloubu

  • 41
Holičství v hornaté pákistánské oblasti Severního Vazíristánu se těšila před pár týdny nebývalým tržbám. Krátce nato, co se rozkřikla zpráva o rozsáhlé vládní ofenzívě, si dveře podával jeden muž s plnovousem za druhým. To se totiž talibanci kvapně zbavovali své chlouby ve snaze nepozorovaně prchnout za hranice.

Nechat si zkrátit svůj plnovous, případně navrch ještě přidat i nový účes, se pár týdnů nazpět rozhodly údajně stovky mužů. „Před začátkem operace vládních složek jsem zkrátil vlasy a plnovous víc než sedmi stům místním i cizím bojovníkům,“ svěřil se agentuře AFP vyhlášený místní holič Azam Chán.

Zatímco celé roky příslušníci Talibanu žádali sestřihy vousů podobné těm, jaké zná celý svět z videí s jejich lídry, přišel v květnu nečekaný obrat. „Ti samí lidé najednou přicházeli a žádali mě, abych jim sestřihl plnovous nakrátko. Říkali, že odcházejí do (Perského) zálivu a chtějí se vyhnout problémům na pákistánských letištích,“ líčí jeho vzpomínky server Pakistantoday.com.

Ještě před pár týdny se svým zákazníkům Chán věnoval ve městě Míranšáh, rozprostírajícím se nedaleko pákistánsko-afghánské hranice. Stejně jako desítky tisíc dalších lidí ho však nedávno vyhnala z domova rozsáhlá ofenziva pákistánské armády v Severním Vazíristánu.

Příteli, strojek, nula, Islámábád

Hornatá a těžko dostupná oblast na pomezí dvou států se za poslední roky stala útočištěm řady radikálů z Talibanu, kteří odtud podnikají útoky a výboje na obou stranách hranice. Před zahájením vládní ofenzívy se tam ukrýval nejen pákistánský Taliban, ale i radikální stoupenci islámu z Uzbekistánu, neklidného čínského Sin-ťiangu nebo členové al-Káidy všeho druhu, připomíná britský list The Times.

Se stejným požadavkem se tak na Chána podle jeho slov obraceli i bojovníci uzbeckého a tádžického původu. „S malou znalostí jazyka vykřikovali čtyři slova: příteli, strojek, nula, Islámábád,“ popisuje, jak ho žádali cizinci o oholení dohladka tak, aby na ně nepadl stín podezření, že patří k radikálnímu hnutí, a mohli se bez problémů vydat do hlavního města.

Rozsáhlou ofenzívu proti radikálním ozbrojencům zahájila pákistánská armáda v odvetě za dvojici útoků militantů na mezinárodní letiště (více o tom zde) v polovině června. Nejprve ji provedla vzdušnými nálety na oblast a později rozšířila operaci i na pozemní složky.

Odhaduje se, že rozsáhlá vojenská operace za necelý měsíc vyhnala na obou stranách hranice z domovů až půl milionu lidí. Kromě civilistů však podle všeho prchla z oblasti i drtivá většina radikálů. Podle místních zdrojů Severní Vazíristán již opustilo na osm tisíc z původních odhadovaných deseti tisíc radikálních bojovníků. Nezávisle ovšem tyto informace nelze ověřit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video