Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tálibán, spojenec USA? Líbí se krajní pravici, Pentagon zvažuje spolupráci

  14:33
Spojené státy možná budou muset koordinovat s Tálibánem veškeré budoucí údery v Afghánistánu proti tamním bojovníkům Islámského státu a dalším organizacím, připustil ve středu americký generál Mark Milley. Tálibánu se nyní dostává překvapivých sympatií u americké krajní pravice, která jej vnímá jako spojence v boji proti americkému liberalismu.
Americký generál Mark Milley (18. srpna 2021)

Americký generál Mark Milley (18. srpna 2021) | foto: Reuters

Pentagon uspořádal dva dny po oficiálním ukončení evakuací z Afghánistánu, kde po překvapivé a bleskové ofenzivě převzalo moc radikální hnutí Tálibán, tiskovou konferenci. „Američané a jejich spojenci vypravili z kábulského letiště od 13. srpna celkem 778 evakuačních letů, na jejichž palubě bylo 124 334 lidí. Téměř 6 000 z nich byli Američané,“ uvedl na ní generál Milley.

Tálibán je podle Milleyho osobní zkušenosti „bezohledná skupina“ a teprve v budoucnu se „ukáže, zda se změní či nikoliv“. Ministr obrany Lloyd Austin, který se tiskové konference rovněž zúčastnil, se k budoucím vztahům s Tálibánem odmítl konkrétně vyjádřit. Evakuaci z Kábulu označil za „historickou operaci, která ukončila poslední misi americké války v Afghánistánu“. 

Americké síly působily v asijské zemi po dvě desetiletí.

Generál Milley spolu s ministrem Austinem také obhajovali útok amerického dronu v Afghánistánu, při němž zemřelo několik civilistů. Podle generála civilisty zabily sekundární výbuchy, což dokazuje, že v zasaženém autě byly výbušniny. „Dodrželi jsme postupy. Byl to oprávněný útok,“ prohlásil Milley.

„Spojené státy zvažují nyní všechny možnosti a cesty, jak nadále pomáhat Američanům s jejich odchodem z Afghánistánu,“ uvedla náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Pokud to bude v zájmu USA a jejich spojenců, je Washington podle ní připraven jednat i s Tálibánem.

31. srpna 2021

„Nebudeme je soudit podle jejich slov, ale podle činů. Vzhledem k minulosti mají co dokazovat. Mohou ale také hodně získat, pokud se jim podaří spravovat Afghánistán lépe, než když byli naposledy u moci,“ prohlásila náměstkyně amerického ministra zahraničí.

Krajní pravice s Tálibánem sympatizuje

Vítězství Tálibánu v Afghánistánu vyvolalo v USA nečekanou vlnu příznivých ohlasů u některých krajně pravicových skupin, které jej vnímají prizmatem kulturní války. Ačkoliv se otevřeně staví proti islámskému terorismu a opakovaně vyjadřují nedůvěru muslimům ve Spojených státech a Evropě, u afghánského islamistické hnutí ale oceňují jeho postoje k ženám, židům či homosexuálům.

Úřad pro zpravodajství a analýzu ministerstva vnitra zaznamenal v posledních týdnech nárůst příspěvků na online platformách využívaných protivládními a ultrapravicovými skupinami, které označují vítězství Tálibánu za model pro občanskou válku v USA. Zároveň se ale objevují i mnohá varování, že afghánští uprchlíci jsou dalším krokem k nahrazení bílé rasy, uvedl šéf úřadu John Cohen.

Tálibán už kontroluje letiště v Kábulu. Vyhráli jsme válku, prohlašuje

„Myslím si, že islám je nebezpečný. Ale tito farmáři a jen minimálně vycvičení muži bojovali, aby od globohomo (urážlivý výraz pro „globalisty“, poznámka redakce) získali zpět svou zemi,“ oceňuje situaci jeden příspěvek na účtu antisemitské skupiny Proud Boys. „Kdyby bílí lidé na Západě měli stejnou odvahu jako Tálibán, nevládli by nám v současnosti židé.“

Podle Megan Squireové, profesorky informatiky z Elon Univerzity v Burlingtonu, se v online prostoru objevují i další pochvalná vyjádření ohledně omezování práv žen Tálibánem. Mezi částmi krajní pravice v USA se objevují výzvy k zavedení „bílé šaríi“, kdy by i americké ženy měly podléhat přísným pravidlům podobným těm, které zavedl během své první vlády Tálibán vůči afghánským ženám.

V kontextu kulturní války někteří komentátoři vyzdvihují Tálibán i jako zástupce konzervatismu a odpůrce liberálních hodnot. „Tálibán je konzervativní, náboženská sila. USA jsou bezbožné a liberální. Porážka americké vlády v Afghánistánu jednoznačně pozitivní vývoj,“ napsal Nicholas J. Fuentes, bývalý YouTuber hlásící bílou nadřazenost, který má úzké vazby na republikánského kongresmana Paula Gosara.

Fuentes je jedním z hlavních podporovatelů zteče Kapitolu radikálními příznivci exprezidenta Donalda Trumpa. Podle listu Politico od hashtagem „jeden zápas“ se vyskytují příspěvky, které zveřejňují fotky z Kapitolu vedle obrázku Tálibánců v afghánském prezidentském paláci jakožto spolubojovníky proti liberálním hodnotám.

I více mainstreamoví protrumpovští sympatizanti vnímají nyní vítězství Tálibánu jako důkaz selhání feministické liberální politiky. „Nejsou nenávistní vůči vlastní maskulinitě. Nemyslí si, že je toxická. Mají rádi patriarchát,“ uvedl na adresu Tálibánců po pádu Kábulu známý konzervativní moderátor stanice Fox News Tucker Carlson. „Je možné, že jsme selhali v Afghánistánu proto, že celý náš neoliberální program je směšný,“ dodal.

30. srpna 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...