Ozbrojenci Tálibánu se přesouvají rychle v pickupech. (19. srpna 2021)

Ozbrojenci Tálibánu se přesouvají rychle v pickupech. (19. srpna 2021) | foto: AP

Tálibán vraždí i příbuzné hledaných. Obětem odřezává kůži a láme kosti

  • 1432
Obavy, že Tálibán bude na jednu stranu ukazovat přívětivou tvář, a na druhou splní ty nejtemnější předpovědi, se naplňují. Jeho ozbrojenci chodí ode dveří ke dveřím, hledají bývalé spolupracovníky zemí NATO a svržené afghánské vlády a vyhrožují jejich rodinným příslušníkům. Anebo rovnou zavraždí je.

Nejběžnější formou je, že oběti jednoduše zastřelí, anebo oběsí. Stalo se to například třem vysoce postaveným důstojníkům afghánské armády, uvádí například americká televize Fox News. Zatímco tálibánští předáci veřejně slibovali všeobecnou amnestii, ozbrojenci vojáky vytáhli z jejich domů a popravili na veřejném prostranství.

Množí se nicméně svědectví, že před smrtí lidi sadisticky mučí. Podle organizace Amnesty International se to stalo například v případě příslušníků etnické menšiny Hazárů, kterou tálibánci dlouhodobě pronásledují.

Rozřezat a lámat

V provincii Ghazní zabili ozbrojenci devět mužů. Šest jich zastřelili, tři umučili k smrti. Jednoho tak, že ho postupně udusili jeho vlastním šátkem a pomalu mu odřezávali kůži a svalstvo na pažích. Dalšímu lámali ruce a nohy a trhali vlasy.

Že se umí spokojit i s vraždou příbuzného, ukázal případ ze západu Afghánistánu. Zastřelili tam člena rodiny novináře pracujícího pro německou veřejnoprávní rozhlasovou a televizní společnost Deutsche Welle. Další blízký novináře byl při útoku těžce zraněn.

Deutsche Welle uvedla, že tálibánci na západě Afghánistánu žurnalistu hledali dům od domu. Muž ale pracuje v Německu. „Dalším příbuzným se podařilo na poslední chvíli uniknout a jsou na útěku,“ doplnila.

Zjevně pátrají organizovaně

„Zabití blízkého příbuzného jednoho z našich redaktorů Tálibánem je neskutečně tragické a dokládá akutní nebezpečí, v němž se nacházejí všichni naši pracovníci a jejich rodiny v Afghánistánu. Tálibán už zjevně v Kábulu a také v provinciích provádí organizované pátrání po novinářích. Čas se nám krátí!“ prohlásil šéf stanice Peter Limbourg. Dodal, že Tálibán v posledních dnech a týdnech prohledal domy nejméně tří dalších reportérů Deutsche Welle.

„Tálibán zintenzivňuje pátrání po všech jedincích a spolupracovnících minulého režimu, a když se jim to nepovede, zaměřují se na jejich rodiny, které zatýkají a trestají podle své interpretace práva šaría,“ uvádí čerstvá zpráva norské organizace, která zpracovává zpravodajské informace pro OSN. „Ve zvlášť velkém ohrožení jsou jedinci v ústředních pozicích v armádě, policii a vyšetřovacích jednotkách,“ pokračuje dokument.

Tálibán si podle norských expertů vede seznam lidí, které se snaží najít. Podle šéfa organizace, která zprávu vypracovala, je přitom každý člověk v rejstříku ve velkém nebezpečí, protože není vyloučeno ani to, že tálibánci začnou lidi hromadně popravovat.

Tálibánu nelze věřit. Milionům lidí hrozí poprava, varuje český Afghánec

Hnutí přitom od dobytí země slibuje, že se nikomu nebude mstít. Prohlašovalo, že si povstalci nechtějí vytvořit žádné vnější nebo vnitřní nepřátele. Slíbilo rovněž amnestii pro všechny členy bezpečnostních složek bývalého režimu i ty, kteří spolupracovali s cizími mocnostmi.

Žádná změna?

Řada západních expertů a politiků se však obává, že se jejich postoje příliš nezměnily od 90. let minulého století, kdy vedli v Afghánistánu represivní islamistický režim.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že se podle něj povstalci za posledních 20 let nezměnili. Podle řady expertů je nyní pro tálibánce jedinou motivací pro udržování dobrých vztahů se západními mocnostmi snaha o mezinárodní uznání formující se afghánské vlády.

Tálibán čelí i odporu místních obyvatel. Proto vyzval afghánské imámy, aby nabádali lidi k jednotě při první páteční modlitbě. V posledních dnech vypukají protesty v některých městech včetně metropole Kábulu.

Poslední bašta odporu. Nezdolný Pandžšír vyhlásil odboj proti Tálibánu

Spojené státy přitom vyjádřily obavu z toho, že by v nynější chaotické situaci mohla podniknout teroristický útok tamní odnož organizace Islámský stát.

Ačkoliv byly protesty převážně malé, jsou společně se zoufalými snahami některých Afghánců o odchod ze země znamením, že Tálibán nebude mít situaci na domácí půdě jednoduchou, poznamenává agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video