Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tálibán už ženy hlídá, ven mohou jen s muži a zahalené, říká svědkyně

Hnutí Tálibán, které v neděli ovládlo Kábul, v ulicích hlídá, jestli mají Afghánci správné oblečení. Ženy se mohou na veřejnosti objevit pouze v doprovodu mužů z rodiny. Jinak je ale ve městě klid, popisuje situaci mladá Polka, která se do Afghánistánu přivdala. Tak rychlý postup tálibánců podle ní nikdo nečekal. Lidé jsou však rádi, že se ovládnutí obešlo bez krveprolití.
Monika přišla do Afghánistánu jako dobrovolnice. Popsala situaci žen po...

Monika přišla do Afghánistánu jako dobrovolnice. Popsala situaci žen po převzetí vlády hnutím Tálibán. | foto: Instagram Moniky Jonnah

Monika žije s menšími přestávkami v Afghánistánu od roku 2019. Zemi chtěla dobře poznat, začala zde proto pracovat jako dobrovolnice. Když se před dvěma týdny vrátila z Evropy do Afghánistánu, netušila, co ji zde čeká. V rozhovoru pro Brainee.sk přiznává, že tak rychlý postup Tálibánu ji překvapil.

V neděli Tálibán obsadil Kábul, jak to tam dnes vypadá v porovnání s předchozími měsíci?
Za poslední měsíce Tálibán obsadil několik provincií a významných měst - Herát, Kandahár - ale i provincie blízko Kábulu. Momentálně podle některých údajů zabírají 65 až 85 procent země. Předtím, než obsadili Kábul, byla situace zcela normální. Lidé chodili do práce, mluvili spolu o situaci v ostatních provinciích. Sice docházelo k útokům, ale vládlo přesvědčení, že je chrání Národní armáda. Vnímala jsem, že se lidé příliš neobávali.

V ostatních provinciích, kde situace nastala později, lidé zpanikařili. Doslova uvízli ve svých domovech a vyčkávali, co se bude dít. Nejlépe můžu popsat situaci přímo v Kábulu, kde žiji. O ostatních provinciích jsem slyšela pouze ve zprávách nebo od známých.

Například v Herátu došlo k několika bojům. Momentálně je tam situace poměrně klidná, což znamená, že Tálibán je v ulicích a zavedl svá pravidla. Ženy musí chodit ven pouze v doprovodu mužů z rodiny, tedy s otcem, bratrem či manželem.

Nemohou prý chodit do škol, ale to není potvrzené, protože například v Kábulu jsou pro ně školy stále otevřené. Ženy ale musí nosit modrou burku nebo černý hidžáb, který skrývá většinu těla.

Když do Kábulu vstoupil Tálibán, vše bylo nejasné. Bojovníci přišli a táhli na prezidentský palác a letiště. Kolem sedmé večer obsadili palác, v přibližně stejný čas prezident Ašraf Ghaní opustil budovu. Řekl, že musel odejít, protože kdyby zůstal, udělali by více problémů. Ve skutečnosti každý ví, že prostě utekl. Momentálně je v Tádžikistánu. Dnes už v ulicích nejsou žádné boje. Obchody jsou zavřené kromě potravin a lékáren.

Poprvé jsem přišla do Afghánistánu v červenci roku 2019. Situace byla poměrně normální, v zemi bylo bezpečné žít. Nedoporučovalo se cestovat po venkově, protože tam byly nějaké kontrolní body. Já jsem se ale cítila bezpečně a cestovala jsem po celé zemi. Navštívila jsem většinu největších provincií, také několik vesnic. Nikdy jsem se necítila v nebezpečí.

Co jsou to kontrolní body?
Hlídky na cestách. Někde stojí třeba hodinu a pak odejdou jinam, ale je to různé. Zastavují každé auto, které kolem nich projede, a kontrolují, kdo je uvnitř. Když je to muž, vyžádají si jeho ID a mobil, protože chtějí vidět fotky. Hledají tak lidi, kteří pracují pro vládu nebo armádu. Když má někdo fotky nebo informace, které prokazují jeho spojení s vládou nebo armádou, je ve velkém ohrožení.

Nebudeme se mstít, ženy pustíme do veřejného dění, slíbil Tálibán

Sama jsem zažila tři takové kontroly. Na ženy se kontroloři ani nepodívají, to jsem slyšela i od mnoha jiných lidí. Protože se ale muži mohou maskovat za ženy, někdy přece jen hlídky vyzvou, aby si žena sundala burku a ukázala svou tvář.

Bohužel znám rodinu, jejíž člen byl zadržen Tálibánem, protože ho někdo nahlásil. Pracoval v oblasti lidských práv. Zabili ho.

Tálibánci hlídají oblečení

Kde v Kábulu žijete, jste tam v bezpečí?
V centru Kábulu. Řekla bych, že je to tu v rámci okolností v pořádku. Ale momentálně je vše dynamické a vše se může rychle změnit. Například teď jsem dostala informaci od přátel z druhé strany města, že Tálibánci procházejí ulicemi a hlídkují. Stává se, že někoho zastaví, jestli je správně oblečený.

Na místě, kde momentálně žiji, se zatím nic takového neděje. Lidé chodí ven, děti si hrají na ulici a pouliční obchodníci prodávají ovoce a jídlo. Rozdíl vidím v tom, že dnes je na ulicích mnohem méně žen. Viděla jsem dvě tři. Dříve bylo normální, že ženy chodily samy a v různém oblečení. To se naprosto změnilo.

Nedávno jste se do Afghánistánu vrátila z Evropy. Očekávala jste, že Tálibán obsadí Kábul?
Upřímně, vůbec jsem nečekala, že se to všechno zvrtne tak rychle. Předpokládala jsem, že se to může stát v průběhu několika měsíců. Že hnutí jeden den obsadí Herát a o dva dny později Kábul, to si nikdo nemyslel. Lidé doufali, že armáda, alespoň v Kábulu, bude schopná ochránit město.

Před šesti měsíci jsem byla v Evropě. Do Afghánistánu jsem se vrátila před dvěma týdny, protože zde mám manžela. Je místní. Náš plán bylo dostat víza do Evropy a zůstat tam spolu. Kontaktovala jsem polskou ambasádu, ale bohužel v Afghánistánu žádná není. Odpovědnost za lidi v Afghánistánu má ambasáda v Novém Dillí v Indii. Volala jsem jim, vědí, že jsem tady. Mohla jsem využít nouzový let. Ale pomoc nabídli jen mně.

Afghánské vojačky se obávají pomsty Tálibánu. Výhrůžkám čelíme léta, líčí

Mé stanovisko bylo, že nechci odejít bez manžela, protože to pro něj může představovat přímou hrozbu. Nikdo zatím neví, jak Tálibán reaguje na cizince, speciálně pak na cizince, kteří mají za manžele místní. Nemohla jsem odejít s vědomím, že já budu v bezpečí v Evropě a on bude čelit nebezpečí. Proto stále nevím, co budeme dělat.

Řekla jsem o tomto problému ambasádě a momentálně čekám na odpověď i od jiného zdroje. Snad bude možné dostat víza do Indie a tam požádat o polská víza.

Média zaplavily fotky a videa, jak se Afghánci snaží uprchnout. Jsou v zemi lidé, kteří dávají najevo, že jsou rádi, že se Tálibán dostává k moci?
Když se objevila první informace, že je Tálibán na kraji Kábulu, lidé opravdu zpanikařili. Viděla jsem davy s taškami a všemi věcmi, které byli schopni pobrat. Jeli na letiště. Slyšela jsem, že americká letadla měla vzít každého, kdo měl pas nebo jen občanský průkaz.

I teď, když je letiště zavřené a nelétají žádné komerční lety, proudí tam davy lidí s vízy i bez nich. Čekají na jakoukoliv šanci. Každý se snaží odejít. Když ne letadlem, tak jiným způsobem.

Předpokládám, že jsou lidé, kteří mají rádi Tálibán. Osobně ale nikoho takového neznám. Na některých místech jsou lidé opravdu rádi, že Američané odešli. Tálibán podle nich zajistí mír a eliminuje krádeže tím, že bude kontrolovat situaci ve městech. Takových lidí je ale málo. A ještě méně je těch, kteří otevřeně říkají, že hnutí akceptují a že jsou šťastní, že Tálibán přišel.

Někteří říkají, že to není tak špatné. Ve srovnání s tím, co se zde odehrávalo před třiceti lety, to prý nic není. Dříve Tálibán ovládl město a všechno zničil. Tentokrát proběhlo obsazení Kábulu bez bojů, bez střílení v ulicích.

O Tálibánu je známo, že ženy se pod jeho vládou nemají nejlépe. Je to ve skutečnosti tak?
Tálibán prohlásil, že ženy nemohou chodit samy venku. Musí mít u sebe mužského člena rodiny, musí mít burku, jak už jsem zmínila. Nemohou chodit do práce, ale to nemůžu potvrdit.

V Kábulu se nedoporučuje chodit ven nikomu, dokud se situace neuklidní. Ani mužům. Tálibán všechny nabádá, aby zůstali doma, všechno prý bude v pořádku. Co bude potom, nevím. Myslím si však, že to bude jako v ostatních provinciích. Všechno to je právo šaría.

Jak dlouho žijete v Afghánistánu, co tam děláte?
V Afghánistánu jsem rok a půl. Přišla jsem jako dobrovolnice, byla jsem učitelka angličtiny ve velmi vzdálené vesnici uprostřed Afghánistánu. Když se školy v zimě zavřely, šla jsem do Kábulu a potom hodně cestovala.

Po návratu do Kábulu jsem dostala novou práci v místní škole, pak jsem začala pracovat pro lokální neziskovky zabývající se vzděláváním v místech, kde nejsou státní školy přístupné.

A proč jste se rozhodla do Afghánistánu jít?
Byl to můj sen od mých šestnácti sedmnácti let. Viděla jsem několik dokumentů a nikdy jsem nebyla šokovaná nebo vystrašená. První věc, na kterou jsem pomyslela, bylo, že chci tuto zemi vidět. Chtěla jsem vědět, jestli je taková, jak ji prezentují média.

Nevěřím všem věcem, které říkají. Samozřejmě něco je pravdivé, ale chtěla jsem mít ucelený obraz. Zároveň jsem ale nechtěla přijít jen na pár týdnů. Proto jsem začala s dobrovolnictvím. Navíc jsem se tady zamilovala. To byl důvod, proč jsem se vrátila. Vzali jsme se loni.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...