Tálibánksý vůdce mulla Fazullah byl zabit při amerických náletech ve východním...

Tálibánksý vůdce mulla Fazullah byl zabit při amerických náletech ve východním Afghánistánu. | foto: AP

Američané zabili na východě Afghánistánu vůdce pákistánského Tálibánu

  • 58
Vůdce pákistánského Tálibánu mulla Fazlulláh byl zabit při americkém vzdušném úderu na východě Afghánistánu. Agentuře Reuters to v pátek sdělilo afghánské ministerstvo obrany. Podle agentury AP mulla Fazlulláh zahynul ve čtvrtek v afghánské provincii Kunar při náletu amerického bezpilotního letounu na vozidlo, kterým jel.

Americká armáda v pátek potvrdila, že v provincii Kunar podnikla letecký útok na vysoce postaveného radikála. Nejmenovaný armádní zdroj uvedl, že terčem byl Fazlulláh, ale dodal, že zatím není možné se stoprocentní jistotou potvrdit, že „jsme při útoku zasáhli jackpot“, napsala agentura AFP.

V této souvislosti připomněla, že smrt Fazlulláha byla v uplynulých letech oznámena už několikrát, a následně dementována. Afghánské ministerstvo obrany v pátek nicméně oznámilo, že mezi mrtvými skutečně Fazlulláh je. Spolu s ním přišli o život nejméně dva další lidé, podle některých zdrojů bylo dalších obětí až pět.

Nálet se odehrál těsně předtím, než afghánské hnutí Tálibán zahájilo třídenní příměří při příležitosti svátku íd al-fitr, jenž je oslavou konce muslimského postního měsíce ramadánu.

Už v březnu raketa odpálená z amerického bezpilotního letounu zabila v Afghánistánu nedaleko pákistánských hranic syna mully Fazlulláha a dalších dvacet radikálů. Ve stejném měsíci americké ministerstvo zahraničí vypsalo odměnu ve výši pět milionů dolarů (asi 110 milionů korun) za pomoc při nalezení místa pobytu mully Fazlulláha.

V provincii Kunar se dnes shromáždily desítky lidí včetně bratra mully Fazlulláha, aby se za zabitého vůdce Tálibánu modlili.

Jsme rádi, že teď odešel do pekla

Pákistánský Tálibán je obviňován z odpovědnosti za řadu teroristických útoků včetně pokusu o odpálení trhaviny na newyorském náměstí Times Square v roce 2010. Fazlulláh byl rovněž označen za inspirátora útoku na Malalu Júsufzaiovou z roku 2012, kdy byla pákistánská školačka a pozdější nositelka Nobelovy ceny za mír postřelena.

V Malalině rodném městě Mingora v údolí Svát obyvatelé zprávu o smrti Fazlulláha uvítali. Jeden z místních obyvatel uvedl, že se mnozí obávali, že se Fazlulláh jednoho dne vrátí, aby obnovil svou násilnou vládu.

„Byli jsme svědky brutality Tálibánu v údolí Svát v době, kdy tu byl Fazlulláh a jeho muži. Jsme rádi, že teď odešel do pekla,“ řekl Idrís Chán, člen místní rady starších. „Lidé v údolí Svát se po Fazlulláhově smrti budou cítit bezpečněji.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video