Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek označil za teroristický čin středeční...

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek označil za teroristický čin středeční výbuch v petrohradském supermarketu | foto: Reuters

Je to urážka Vladimira Putina, odsoudilo Rusko útok Západu na Sýrii

  • 790
Západní útok na Sýrii bude mít důsledky. Prohlásil to ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov. Vojenský zásah označil za urážku ruského prezidenta Vladimira Putina. Írán útok označil za dobrodružství Západu. Severoatlantická aliance útok podpořila. Rusko útok důrazně odsoudilo.

Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by se mělo podle agentury Reuters sejít v sobotu  v pět hodin odpoledne SEČ.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov uvedl, že Moskva je s USA a dalšími zeměmi, které se podílely na vojenské operaci, v kontaktu a má zájem na spolupráci.

„Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu,“ uvedl Putin. Podle ruského prezidenta budou mít údery „ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů“.

„Urážet ruského prezidenta je nepřijatelné a nepřípustné,“ uvedl podle agentury Reuters Antonov. Také upozornil, že „USA jako majitel největšího arzenálu chemických zbraní na světě nemají morální právo obviňovat jiné země“.

Sýrie měla šanci na mírovou budoucnost, říká Rusko

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na facebooku uvedla, že Sýrie, která několik let odolávala „teroristické agresi“, se stala cílem západní vojenské operace v době, kdy „měla šanci mít mírovou budoucnost“. 

„Hlavnímu městu suverénního státu, který se po mnoho let pokoušel přežít uprostřed teroristické agrese, byl uštědřen úder,“ citovala Zacharovovou AFP.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že americké, britské a francouzské rakety nezasáhly žádnou z obou ruských základen Tartús a Hmímím v Sýrii. Informovala o tom agentura TASS. Útok na „syrskou vojenskou a civilní infrastrukturu“ probíhal od 02:42 do 4:10 SELČ. TASS s odvoláním na „některé zprávy“ dodala, že cílem západních útoků se stalo „asi deset objektů“.

Evropské státy a Izrael útok podpořily

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová k tomu uvedla, že Rusko dostalo o raketovém útoku Západu na Sýrii předem zprávu. „Nesnažili jsme se o konfrontaci a naopak jsme se snažili vyhnout jakékoliv eskalaci. To je důvod, proč jsme společně s našimi spojenci zajistili, aby byli Rusové předem varováni,“ řekla.

Británie si je jistá, že za chemický útok v Dúmě je zodpovědný Asadův režim, řekla premiérka Mayová. Útok byl podle ní správný a v národním zájmu. Britský ministr obrany Williamson popsal údery v Sýrii jako „vysoce úspěšné“ a vyzval Rusko, aby využilo svého vlivu na Damašek a pokusilo se přispět k ukončení konfliktu.

Izrael označil raketový útok USA, Británie a Francie za ospravedlněný. Západ tak podle něj postupoval podle loňského Trumpova varování, které Damašek ignoroval. Také Německo Německo akci proti Sýrii podporuje, uvedla kancléřka Merkelová. Považuje ji za nutnou a přiměřenou, aby Damašek upustil od dalších chemických útoků.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po sobotním útoku v Sýrii zdůraznil, že chemické útoky syrského režimu vůči civilistům musí skončit.

Podle čínské diplomacie je politické řešení jediným způsobem, jak vyřešit krizi v Sýrii. Vyzvala také k mezinárodnímu vyšetření údajného chemického útoku.

Vojenskému zásahu USA, Francie a Británie vyjádřily podporu také všechny členské země NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg řekl, že operace výrazným způsobem snížila možnosti Sýrie opět použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu.

Německá kancléřka Angela Merkelová úder označila za potřebný a přiměřený. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zdůraznil, že chemické útoky syrského režimu vůči civilistům musí skončit. Izrael označil útoky za ospravedlněné, protože syrský režim pokračuje ve svých „vražedných akcích“. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval členské státy organizace, aby se chovaly zdrženlivě a vyvarovaly se eskalace.

Podle Íránu útok porušil mezinárodní právo

Írán útok označil za flagrantní porušení mezinárodního práva a ignorování syrské suverenity. „Spojené státy a jejich spojenci bez jakéhokoli důkazu a dokonce i před vyjádřením názoru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedly tuto vojenskou akci proti Sýrii a jsou odpovědné za regionální důsledky této dobrodružné akce,“ reagovalo íránské ministerstvo zahraničí. Inspektoři OPCW by o víkendu měli prozkoumat lokalitu údajného chemického útoku v Dúmě, který byl důvodem útoku.

Severoatlantická aliance vojenskému zásahu proti Sýrii vyjádřila podporu. Intervence povede ke snížení kapacity syrského režimu vést chemické útoky proti svému lidu, oznámil ve svém prohlášení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Donald Trump se setkal s kritikou i na domácí scéně. „Noc leteckých úderů nemůže být náhradou za soudržnou strategii,“ uvedla vůdkyně demokratických poslanců ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. Demokraté upozorňují, že jakákoli další vojenská akce by vyžadovala přesnou strategickou vizi – a také hlasování Kongresu.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video