Bombardování Idlibu odsoudil i Erdogan, znamenalo by podle něj masakr

  • 93
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle deníku Hürriyet v noci na středu varoval, že pokud dojde k bombardování syrské provincie Idlib, bude to masakr. Prohlásil také s nadějí, že summit, na němž se má v pátek v Teheránu sejít s prezidenty Íránu a Ruska, přinese pozitivní výsledky.

„Situace v Idlibu je pro Turecko klíčová. Dějí se tam kruté věci. Chraň bůh, jestli bude tato oblast pokropena raketami, bude to vážný masakr,“ řekl turecký prezident.

Konflikt v Idlibu

  • Provincie je poslední baštou odpůrců syrského prezidenta Bašára Asada
  • Tři čtvrtiny Idlíbu ovládají džihádistické a radikální skupiny. Mezi největší patří bývalá pobočka al-Káidy v Sýrii a její nástupkyně v zemi.
  • Sýrie má podporu spojenců, hlavně Ruska a Íránu, kteří pomohli porazit rebely v jiných oblastech
  • Masivní ofenzíva by podle OSN připravila o domov 800 tisíc lidí, z nichž mnoho už teď žije ve špatných podmínkách
  • Příznivci opozice vyzývají k politickému řešení a odložení operace

„Doufám, že budeme schopni předejít extremismu syrské vlády v tomto regionu,“ sdělil Erdogan s vyhlídkou na teheránský summit, kde se sejde se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Erdogan si rovněž před novináři postěžoval na to, že není naplňována podle původních očekávání dohoda mezi Tureckem a Spojenými státy o společném dohledu nad odchodem kurdských milic YPS ze syrského města Manbidž.

O situaci v Sýrii spolu v úterý telefonicky hovořili ministři zahraničí Turecka a USA Mevlüt Çavuşoglu a Mike Pompeo. Mimo jiné o tom, že Rusko v úterý začalo bombardovat provincii Idlib, kontrolovanou odpůrci Damašku a radikály, zatímco syrská armáda podle OSN ofenzívu zatím o několik dní odložila.

Çavuşoglu a Pompeo se shodli na tom, že očekávaná syrská ofenziva v Idlibu by byla „nepřijatelnou, lehkomyslnou eskalací“, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Americký prezident Donald Trump v noci na úterý na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlib, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali „vážnou humanitární chybu“. Bílý dům později oznámil, že americká reakce v případě použití chemických zbraní bude „rychlá a náležitá“.

„Popelnice džihádu“ rozhodne, zda chce boj

Jednání ztěžuje kauza zadržovaného Američana

Pompeo s Çavuşogluem hovořili také o kauze amerického pastora Andrewa Brunsona, který je v Turecku zadržován, což komplikuje vzájemné vztahy obou zemí. Ministři se podle Nauertové shodli na pokračování diskusí o vyřešení případu.

Erdogan však mezitím podle listu Hürriyet v noci na středu řekl, že Turecko nemůže splnit „protizákonné požadavky“ ohledně propuštění Brunsona. Turecko podle Erdogana postupovalo zákonně a USA podle něj nedosáhnou pokroku v případu používáním hrozeb.

Proti 50letému Brunsonovi, který byl před dvěma lety zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, se nyní vede v Turecku soudní proces, v němž obviněnému hrozí trest až 35 let vězení. Pastor všechna obvinění popírá.

Washington uvalil v reakci na trvající zadržování pastora vůči Turecku cla, což vyvolalo pád turecké liry.

Provinční město Idlib

Provinční město Idlib

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video