Před boji v jihosyrské provincii Dará uprchly desetitisíce lidí (29. června...

Před boji v jihosyrské provincii Dará uprchly desetitisíce lidí (29. června 2018) | foto: Reuters

Nové boje v Sýrii vyhnaly čtvrt milionu lidí. Nepustíme je, zní od sousedů

  • 71
Už více než na 270 000 lidí uprchlo před boji na jihu Sýrie, kde vládní vojska pokračují v dobývání povstaleckých pozic. Uprchlíci směřují k hranici s Jordánskem a Izraelem okupovanými Golanskými výšinami. Izrael ani Jordánsko pro ně hranici neotevřely, ale poskytují humanitární pomoc.

„Podle našich nejnovějších poznatků počet vysídlených lidí v jižní Sýrii překročil 270 000,“ sdělil mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Dosud se hovořilo o maximálně 100 000 uprchlících, uvedla agentura Reuters.

Jordánské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Ammán chce o situaci jednat s Ruskem, tedy hlavním spojencem Damašku. Ministr zahraničí Ajman Safadí řekl, že v úterý odcestuje do Moskvy a sejde se tam se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Jednat s ním chce o tom, jak „nejrychleji dospět k příměří“ v Sýrii. 

V Jordánsku se od roku 2011 zaregistrovalo 650 000 syrských uprchlíků a Ammán už další přijmout nehodlá. 

Syrský režim ofenzivu v jihozápadní provinci Dará zahájil v polovině června a  v neděli se mu díky ruským vyjednavačům podařilo získat čtyři vesnice a strategické město Busra aš-Šám nedaleko jordánských hranic. 

Boje si podle poslední statistiky vyžádaly životy 132 civilistů včetně 25 dětí.

Podle agentury AFP jsou nyní syrské jednotky asi sedm kilometrů od hranic Jordánska. Damašek a Moskva nyní usilují o ovládnutí hraničního přechodu Nasíb a rozmístění syrských jednotek u hranic Golanských výšin.

Provincie Dará je označována za „kolébku syrské revoluce“, protože právě zde v roce 2011 začaly protesty, které postupem času přerostly v spletitý regionální konflikt. Region je dnes jednou z posledních bašt protiasadovských povstalců. Letos se režimu podařilo dostat pod kontrolu okolí Damašku (více zde: Asad si zajel zkontrolovat Ghútu. Lidé se vrací k vládě, prohlásil). 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video