V indické Bombaji zaútočili teroristé. Komando přichází k hotelu Tádž s plynovou bombou. (27. listopad 2008)

V indické Bombaji zaútočili teroristé. Komando přichází k hotelu Tádž s plynovou bombou. (27. listopad 2008) | foto: Reuters

Svět odsoudil teror v Bombaji, Brown slíbil ráznou odpověď

  • 18
Brutální teroristické útoky, při nichž v indické Bombaji zahynulo přes sto lidí, ostře odsoudil celý svět. Soustrast pozůstalým vyjádřil odcházející americký prezident Bush i jeho nástupce Obama. Britský premiér Brown prohlásil, že "tyto zločinné útoky se dočkají rázné odpovědi". Šéf australské vlády zase označil atentátníky za "naprosté zbabělce a vrahy".

"Podobné násilí je naprosto nepřijatelné," reagoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. George Bush "vyjádřil soustrast indickému lidu a rodinám nevinných civilistů zabitých a zraněných při útocích v Bombaji".

Barack Obama, jenž Bushe v Bílém domě vystřídá, prohlásil, že "útoky dokazují vážnost a naléhavost hrozby terorismu". USA podle Obamy musí pokračovat v posilování partnerství s Indií a národy po celém světě s cílem vykořenit a zničit teroristické sítě.

Teror v Bombaji

Kondolenční telegram indické prezidentce zaslal i její český protějšek Václav Klaus "S hlubokým zármutkem a rozhořčením jsem vyslechl zprávu o včerejších krvavých teroristických útocích v Mumbaji, které připravily o život řadu nevinných lidí. Dovolte mi, abych Vám a rodinám obětí vyjádřil jménem svým a jménem občanů České republiky upřímnou soustrast," stálo v telegramu.

Zemřel i Brit, Brown pohrozil ráznou odpovědí

Mezi stovkou mrtvých je podle agentur minimálně šest cizinců včetně Brita a Australana. Britský premiér Gordon Brown varoval, že teror se dočká "rázné odpovědi". "Poslal jsem indickému premiérovi Singhovi vzkaz, že Velká Británie stojí pevně na straně jeho vlády a nabízí veškerou nezbytnou pomoc," uvedl Brown v oficiálním prohlášení.

"Tento zbabělý útok na indickou stabilitu, mír a demokracii nám všem připomíná, že mezinárodní terorismus není zdaleka poražený a že musíme všichni zachovávat bdělost," upozornil předseda australské vlády Kevin Rudd. Ruský prezident Dmitrij Medveděv vyjádřil "znepokojení" a přesvědčení, že "teroristické činy tohoto druhu jsou škodlivé pro celý mezinárodní řád".

Indická média přinesla zprávu, že stopy teroristů vedou do Pákistánu. Údajně připluli do Bombaje na lodi z Karáčí a na jejich pákistánský původ prý ukazuje i podoba e-mailu, který rozeslali médiím a jímž se přihlásili k zodpovědnosti za krveprolití. Pákistánský premiér teror "rozhodně odsoudil", podobně jako afghánský prezident Hamíd Karzáí.

"Teroristické útoky v Bombaji jsou nejen odsouzeníhodné, ale také varovné. Smrt stovky civilistů, obsazení budov na několika místech a další stovky zraněných včetně rukojmích dokazují, že teroristé jsou organizovaní, mají výcvik i materiální zdroje. Tvrdě odsuzuji jakýkoli druh terorismu. Proti koordinovanému násilí musíme bojovat ještě silnější mezinárodní spoluprací bezpečnostních sil spojenců - Česká republika do ní je a bude zapojena," napsal český premiér Mirek Topolánek.

VELKÉ TERORISTICKÉ ÚTOKY V INDII za posledních 5 let

25. srpna 2003: Dvě bomby v autech zabily v Bombaji šedesát lidí.
29. října 2005: Šestašedesát životů si vyžádaly tři exploze na tržnici v Dillí.
7. března 2006: Nejméně patnáct mrtvých a šedesát zraněných při výbuších v hindském poutním městě Varanasí.
11. července 2006: Přes 180 mrtvých a na sedm set zraněných při masakru u Bombaje. Zřejmě islamističtí ozbrojenci odpálili sedm náloží ve vlacích v dopravní špičce.
8. září 2006: Série výbuchů ve městě Malegaon severně od Bombaje zabila nejméně 32 lidí.
19. února 2007: Výbuch dvou bomb ve vlaku z Indie do Pákistánu; uhořelo nejméně 66 lidí, většinou Pákistánců.
25. srpna 2007: Tři současné exploze v zábavním parku v Hyderabádu připravily o život nejméně 40 lidí.
13. května 2008: Západoindickým Džajpurem otřáslo sedm výbuchů, zemřelo nejméně 63 lidí.
26. července 2008: Nejméně šestnáct malých bomb ve městě Ahmedabád zabilo na 45 lidí a 161 zranilo.
30. října 2008: Jedenáct bomb v Guvahátí, středisku státu Assám - 68 mrtvých, 335 zraněných.

Zdroj: Reuters

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video