Dva vězni ve Švédsku vzali dozorce jako rukojmí. Požadovali pizzu a kebab

  • 97
Dva odsouzenci ve švédské věznici Hällby, asi 100 kilometrů západně od Stockholmu, ve středu vzali dva dozorce jako rukojmí a zabarikádovali se s nimi ve strážní místnosti. Požadovali pizzu a kebab pro 20 vězňů svého oddělení. Úřady označily situaci za velmi nebezpečnou a „zamrzlou“. Na místě byli vyjednávači a policie. Večer byli oba dozorci propuštěni.

Rukojmí jsou podle deníku Aftonbladet muž a žena. Dvojice útočníků ozbrojená břitvami na holení je podle listu za mřížemi kvůli vraždám. Oba muži ve věku 30 a 24 let údajně zakryli bezpečnostní kamery a požadovali vrtulník.

Odpoledne se na zaměstnance věznice podle televize SVT a deníku Aftonbladet obrátili s absurdním požadavkem: všech 20 vězňů z jejich oddělení má dostat pizzu pokrytou kebabem výměnou za propuštění jednoho rukojmího.

Krátce nato byly podle agentury DPA skutečně k vidění fotografie s policisty, kteří nakládali kartony s pizzami do vozu. Příslušná pizzerie agentuře TT potvrdila, že si vyzvedli 20 kebabových pizz. Policie pouze uvedla, že ve věznici se odehrává větší zákrok a že na místě jsou i policisté ze zvláštními kompetencemi.

Policie informovala, že kolem 19:00 byl propuštěn jeden rukojmí. Pozdě večer pak oznámila také propuštění druhého rukojmího.

Zařízení Hällby poblíž města Eskilstuna má kapacitu 98 míst s nejvyšší ostrahou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video