Švédský hlavní epidemiolog Anders Tegnell během tiskové konference týkající se...

Švédský hlavní epidemiolog Anders Tegnell během tiskové konference týkající se šíření koronaviru v zemi (22. dubna 2020) | foto: Reuters

Švédové mají nejméně nově nakažených od března. Náš postup funguje, hlásí

  • 1002
Švédsko ohlásilo nejméně nově nakažených koronavirem od března. S odvoláním na místní úřady o tom informoval deník The Guardian. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell přičítá příznivé výsledky „udržitelné strategii“ boje proti nákaze.

Skandinávská země v uplynulém týdnu zaznamenala v průměru 108 nových případů nákazy denně, což je nejméně od 13. března. Pouze 1,2 procenta z 120 tisíc provedených testů za toto období bylo pozitivních. V jarních týdnech to bývalo i 19 procent.

Obětujme zdraví seniorů a získejme imunitu, radil švédský epidemiolog

Švédsko po celou dobu pandemie k problému přistupuje benevolentněji než drtivá většina ostatních zemí Evropy, což vyvolává polemiku nejen v tomto severském státě, ale i v zahraničí. 

Švédská vláda místo zákazů a karanténních opatření jen doporučovala dodržování distančních a hygienických pravidel.

Počet infikovaných na 100 tisíc obyvatel dosahuje v posledních dvou týdnech 22,2, zatímco ve Španělsku je to 279, ve Francii 158,5 a v Česku 118. Všechny tyto země na rozdíl od Švédska na jaře uplatňovaly přísné restrikce.

„Nemáme tu obnovení epidemie jako v mnoha jiných zemích,“ řekl stanici France24 hlavní epidemiolog a jeden z architektů benevolentní strategie Tegnell s tím, že většina Švédů je s celkovým přístupem úřadů spokojena.

„Nakonec uvidíme, jak velký rozdíl bude mezi strategií, která je udržitelnější a kterou můžete udržet v platnosti dlouhou dobu, v porovnání se strategií, která obnáší uzávěru, uvolnění, opět uzávěru a tak pořád dokola,“ dodal.

Obchody, bary, restaurace či posilovny zůstaly ve Švédsku po celou dobu epidemie otevřené, stejně jako školy pro žáky do šestnácti let. Nyní jsou otevřené všechny školy i univerzity. Zakázána jsou nadále shromáždění více než padesáti lidí, starší lidé mají doporučeno nechodit do společnosti. 

Podle Tegnella není cílem tohoto přístupu vytvářet kolektivní imunitu, ale spíše zpomalit šíření koronaviru natolik, aby si s ním dokázaly zdravotní úřady poradit.

21. dubna 2020

Desetimilionová země dosud podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenala 87 345 koronavirových případů a 5 851 úmrtí. Na počet obyvatel je to sice mnohem vyšší počet obětí, než mají sousední země, ale nižší než v Itálii, Španělsku nebo Velké Británii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video