Pravicový dánský aktivista Rasmus Paludan spálil před tureckou ambasádou korán....

Pravicový dánský aktivista Rasmus Paludan spálil před tureckou ambasádou korán. (21. ledna 2023) | foto: Profimedia.cz

Měli jste při protestech nechat korán spálit, vytkl soud švédské policii

  • 88
Rozhodnutí švédské policie, která nedovolila spálení koránu před tureckým a iráckým velvyslanectvím ve Stockholmu, bylo chybné. Podle švédské televize SVT to v úterý uvedl švédský soud s tím, že pro takový krok nebyly dostatečné důvody. Kauza kolem pálení islámské svaté knihy pobouřila Turecko, které nyní rozhoduje o vstupu Švédska do NATO.

Švédská policie v polovině února na doporučení bezpečnostní služby SÄPO odmítla krátce po sobě povolit dvě protestní akce, při nichž měla být spálena svatá kniha islámu před velvyslanectvím Turecka a Iráku.

Rozhodnutí policie vycházelo i z protišvédských nálad, které vyvolalo předchozí spálení koránu dánským krajně pravicovým aktivistou Rasmusem Paludanem před tureckou ambasádou ve Stockholmu. Někteří muslimští radikálové pak Švédsko označili za legitimní cíl.

Respektujte islám, jinak vám nedáme souhlas do NATO, řekl Erdogan Švédsku

Představitelé švédské vlády označili lednové spálení koránu Paludanem za nevhodné gesto, které však chrání svoboda projevu. Turecko kvůli švédskému postoji k demonstraci pozastavilo jednání se Stockholmem o jeho žádosti o vstup do NATO.

Švédský soud teď únorové rozhodnutí policie označil za chybné a zrušil ho. „Soud se domnívá, že nebyly dostatečné důvody k tomu, aby policie v těchto dvou případech odmítla (spálení koránu) povolit,“ uvedli soudci.

29. srpna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video