Granát (ilustrační foto)

Granát (ilustrační foto) | foto: freeimages

Malý Švéd přinesl do školky funkční granát. Chtěl se pochlubit kamarádům

  • 17
Malý chlapec vyvolal v úterý poplach ve školce v jihošvédském městě Kristianstad, když si s sebou přinesl funkční granát. Munici našel o prázdninách na vojenské střelnici za městem a se svým úlovkem se chtěl pochlubit spolužákům. Pyrotechnici granát před půlnocí zlikvidovali na školním dvorku, napsal švédský list Expressen.

„Dítě granát objevilo počátkem léta, mělo ho celé prázdniny doma a v úterý si ho vzalo s sebou do školky,“ uvedl policista Thomas Söderberg pro Expressen s tím, že chlapcovi rodiče neměli ani ponětí, že celé léto měli doma munici.

Hocha si všiml jeden z učitelů a kontaktoval policii. „Jeden z učitelů u chlapce viděl předmět, který mu připadal potenciálně nebezpečný, a zatelefonoval na policii. Ta na místě konstatovala, že se jedná o malý, pravděpodobně nestabilní granát,“ řekl Söderberg.

Chlapec munici našel na střelnici v Rinkaby asi deset kilometrů od Kristianstadu. „Granát zřejmě ležel dlouhou dobu pod zemí, jinak by se o něj armáda už dříve postarala,“ podotkl policista.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn, část centra Kristianstadu však byla v úterý preventivně uzavřena. Půl hodiny před půlnoci zlikvidovala munici kontrolovanou explozí pyrotechnická četa. „Pravděpodobně teď rodiče s chlapcem budou mít menší rozhovor,“ poznamenal policista.

Dodal, že nejde o první podobný případ. Jen před pár týdny přinesl žák jedné z místních základních škol spolužákům rovněž granát. Položil ho na pingpongový stůl, kde ho zahlédl jeden z vyučujících „a málem dostal infarkt“. Přivolaná policie tehdy zjistila, že granát není funkční.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Kristianstad

Video