ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Obžalovaný střelec podstoupil eutanazii, ochrnul při přestřelce s policií

  • 13
V úterý podstoupil ve Španělsku eutanazii muž, který čelil obžalobě, že v roce 2021 postřelil čtyři lidi, jedním z nich byl policista. Sám byl pak při přestřelce s policií zraněn a ochrnul. Jako paraplegik zažádal o eutanazii, kterou úřady povolily navzdory odmítavému názoru části poškozených. Kvůli tomu, že obžalovaný zemřel, bude totiž soud s mužem odložen a nepadne pravomocný rozsudek.

Marin Eugen Sabau na konci prosince loňského roku vtrhl do sídla firmy, kde pracoval, a při střelbě tam poranil tři zaměstnance a později také jednoho policistu. Z místa pak uprchl a zabarikádoval se v domě, kde měl zásoby zbraní a munice. Při zásahu ho těžce zranila policejní střelba.

„Jsem paraplegik. Na ruce mám 45 stehů. Nemohu dobře hýbat levou paží. Mám šrouby a necítím hrudník,“ uvedl Sabau před úřady s tím, že šance na zlepšení jeho zdravotního stavu jsou nulové. O eutanazii požádal před zhruba půl rokem a speciální komise uznala, že má na zákrok právo.

Španělsko schválilo zákon o eutanazii, umožní ji jako čtvrtá země v EU

Proti provedení eutanazie se však postavily některé oběti jeho střelby. Poškození navrhovali, aby bylo vykonání zákroku odloženo až do vynesení pravomocného rozsudku, uvedl deník El País.

Argumentovali tím, že mají právo na soudní ochranu. Kauza skončila až u ústavního soudu. Soudci ale žádosti obětí odmítli s tím, že zákon o eutanázii nerozlišuje, zda je žadatel obžalovaný či nikoliv. Odmítli si také zabývat argumentem, že Sabau žádá o eutanazii pod tlakem vnějších okolností, například vidiny vysokého trestu vězení.

Soud ale odmítl také Sabauovu žádost na podmíněné propuštění, aby se před ukončením života mohl rozloučit se svými blízkými.

Španělsko udělalo krok k legalizaci eutanazie, zákon ještě musí přes Senát

Podle deníku El País byl Sabau prvním obžalovaným v závažné trestní kauze ve Španělsku, který postoupil eutanázii. Katalánská vláda uvedla, že muž byl v úterý ráno převezen do vězeňské nemocnice, kde kolem 18:30 SELČ zemřel za přítomnosti několika svých blízkých.

Zákon o eutanazii ve Španělsku platí od loňského června a zákrok postoupilo podle deníku El País 172 lidí, z nich 60 v Katalánsku. Žádosti na provedení eutanazie projednává a schvaluje speciální komise, kterou musely ustanovit jednotlivé regiony. Rychlost jednání těchto komisí i zpoždění v jejich ustanovování velmi ovlivnily počet zákroků provedených v jednotlivých španělských regionech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video