Na pietním místě pro oběti štrasburského útoku se kromě svíček objevilo také...

Na pietním místě pro oběti štrasburského útoku se kromě svíček objevilo také několik kreseb. (16. prosince 2018) | foto: Reuters

Dost bylo ticha. Ve Štrasburku uctili oběti útoku minutou hluku

  • 283
V centru Štrasburku se v neděli sešly stovky lidí, aby uctily památku obětí úterního atentátu, při kterém zahynulo pět lidí a deset bylo zraněno. Policie incident stále vyšetřuje, útočník zemřel při čtvrtečním policejním zásahu.

Lidé se dopoledne shromáždili na náměstí Kléber, kde v úterý večer na místních vánočních trzích atentátník zahájil palbu do lidí. Pietní ceremoniál uspořádalo několik místních sdružení pro boj za lidská práva s podporou štrasburské radnice. Akci zahájilo hudební vystoupení na violoncello.

Starosta města Roland Ries uvedl, že přítomnost velkého počtu lidí na vánočních trzích tento víkend dokazuje oddanost lidí „základní hodnotám, na nichž stojí naše společné soužití“.

Shromáždění podle francouzské stanice LCI zakončila státní hymna a „minuta hluku“. Ticho podle zástupkyně ochránců lidských práv Christine Panzerové zatěžovalo město po několik dní, lidé tak chtějí „minutou hluku“ dokázat, že Štrasburk bude bojovat za lidskost a solidaritu.

Údajného pachatele Chérifa Chekatta policie po 48 hodinách pátrání ve čtvrtek zneškodnila. Teroristická organizace Islámský stát (IS) posléze oznámila, že muž byl jedním z „vojáků“ této radikální sítě. Skupina se nicméně v posledních letech přihlašuje takřka ke všem teroristickým útokům, které spáchají radikální islamisté. Chekkatův otec později potvrdil, že muž s ozbrojenci z IS sympatizoval.

Policie kvůli činu zadržela sedm lidí, včetně Chekattových rodičů a dvou sourozenců. Ty už po výslechu v sobotu propustila. Další dvě osoby blízké útočníkovi byly podle agentury AFP propuštěny v neděli, ve vazbě tak stále zůstává jeden člověk.

Minuta hluku ve Štrasburku:

16.prosince 2018 v 11:30, příspěvek archivován: 16.prosince 2018 v 14:26

VIDEO: Une minute de bruit pour clore le rassemblement citoyen a #strasbourg https://t.co/MRWLp1t2sv

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Une minute de bruit pour clore le rassemblement citoyen à #strasbourg https://t.co/MRWLp1t2sv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video