Jihovýchod USA ochromilo silné sněžení, v Alamu sněžilo po 12 letech

  • 60
Zatímco jihozápad USA trápí ničivé požáry, jihovýchod zasáhlo silné sněžení, kvůli kterému jsou statisíce lidí bez elektřiny. Zrušeny byly také stovky letů. V Atlantě stála sněhová bouře život jednoho člověka. Vločky - k potěše místních - padaly i na jihu Texasu, v Alamu se tak stalo po dvanácti letech.

V pátek se jihovýchodem USA prohnala sněhová bouře, která si v Atlantě vyžádala jeden život. Od té doby vydatné sněžení způsobilo dopravní komplikace a statisíce lidí jsou bez elektřiny. Podle Národní meteorologické služby se teď sněžení během víkendu bude přesouvat na sever a severovýchod USA, píše The Guardian.

Ohnivé peklo v Kalifornii pohltilo stáje, uhořelo 35 plnokrevníků

Hasiči v Atlantě uvedli, že muž zemřel následkem zásahu elektrickým proudem po pádu kabelů elektrického vedení. Podle úřadů byl na vině těžký sníh a led.

Bez elektřiny bylo ještě v sobotu 334 tisíc domácností a firem v Georgii, Alabamě, Mississippi a Louisianě. Podle zástupců správce sítě bude náprava trvat několik dní. „Tohle je možná poprvé, co se vypořádáváme se sněhovou bouří, která způsobila tak mnoho výpadků,“ uvedl jeden z nich.

Sníh měl za následek také zrušení několika letů. Letiště v Atlantě konkrétně zrušilo jen v pátek na 1 200 letů, dalších 400 v sobotu. Ukázalo se, že letiště nebylo dostatečně připravené, protože podle předpovědí neměla teplota klesnout pod bod mrazu.

„Je velmi, velmi abnormální a výjimečné, že bychom měli takové úhrny v této části roku,“ řekl meteorolog Sid King. „Přitom ještě ani není zima. Nebyl bych překvapen, kdybychom zlomili mnoho rekordů,“ dodal.

V texaském Alamu zasněžilo po 12 letech

„Je to první sníh sezony a pokaždé, když na jihu zmíníte sníh, lidé začnou trochu panikařit,“ podotkl meteorolog David Nadler z Atlanty.

08.prosince 2017 v 01:56, příspěvek archivován: 10.prosince 2017 v 13:20

VIDEO: This is so awesome!!! It's really snowing in San Antonio! @News4SA @KABBFOX29 https://t.co/Yr4bKmXUoP

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

This is so awesome!!! It's really snowing in San Antonio! @News4SA @KABBFOX29 https://t.co/Yr4bKmXUoP

To ale neplatí pro nejjižnější části Texasu, kam tentokrát sněžení rovněž dosáhlo, ač v mnohem menší intenzitě. K potěše místních, kteří si zde vychutnají sníh jen velmi výjimečně, nasněžilo v San Antoniu, Austinu i Alamu, kde se tak stalo poprvé po 12 letech. Zatímco na severu Texasu nejde o nic neobvyklého, na jihu je tomu naopak a lidé tak událost hojně sdíleli na sociálních sítích.

Alamo (černě), San Antonio (modře), Austin (zeleně), Atlanta (azurově).

Alamo (černě), San Antonio (modře), Austin (zeleně), Atlanta (azurově).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video