Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 18. 10. 2001 10:01

Spojenci útočí na Afghánistán - středa 17. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 16.10. | den následující - 18.10. |

08:04
Kongres USA na dva roky pozastavil sankce uvalené na Pákistán v roce 1998 kvůli jaderným zkouškám. Prezident Bush již dříve slíbil Islámábádu i pomoc ve výši 100 milionů dolarů.
 
07:03
Spojenecká letadla podnikla útok na jihoafghánské město Kandahár. Svědci hlásí, že z místa stoupá kouř. Nálet se odehrál za denního světla. Afghánská islámská tisková agentura hlásí z místa čtyří mrtvé a osm zraněných.
06:18
Americký konzulát v Ósace v Japonsku dostal dopis, z něhož se vysypal podezřelý bílý prášek. Případ vyšetřuje policie. "Přišel dopis s práškem. Zavolali jsme policii a ta to vyšetřuje," řekl mluvčí velvyslanectví. Konzulát zůstává otevřený.
05:38
Afghánský ministr zahraničí Vakíl Ahmad Mutavakkil podle britského listu The Guardian v pondělí nabídl vydat teroristu Usámu bin Ládina, aniž by požadoval důkazy o jeho vině na teroristických útocích proti USA. Ačkoli Mutavakkil trval pouze na zastavení bombardování Afghánistánu a vydání do třetí země, Spojené státy nabídku opět odmítly.
05:00
Nad Kábulem začal denní nálet. Těsně po rozbřesku se nad městem objevilo několik letounů. Svědci hlásí, že se ozvalo pět až šest silných výbuchů.
03:27
Austrálie oznámila, že k útoku na cíle v Afghánistánu poskytne 1550 vojáků včetně speciálních leteckých jednotek, čtyři bojové letouny, dvě fregaty, jedno obojživelné plavidlo a dva tankovací letouny. O pomoc austrálie požádal australského premiéra Johna Howarda americký prezident Bush. První oddíly vyrazí do dvou týdnů, kompletně by měly být na místech do poloviny listopadu.
02:55
Známý výrobce léků Bayer přistoupil na výzvu americké vlády a vyrobí v následujících třech měsících 200 milionů dávek ciproantibiotik, kterými se léčí snět slezinná. Bayer vlastní na tento lék licenci.
 
02:32
Katarská televize Al Džazíra informuje o tom, že americký vrtulový letoun AC-130 Hercules zasáhl při bojové akci vedené nízko nad zemí nemocnici. Zemřelo v ní pět lidí. Nejsou zatím k dispozici bližší informace ani ověření z nezávislého zdroje.
02:28
Třicet dva zaměstnaci listu New York Times, kteří přišli do styku s podezřelou obálkou, nejsou nakaženi antraxem. Potvrdily to opakované testy.
02:23
Američtí vyšetřovatelé našli shodné znaky na dvou dopisech, které obsahovaly smrtící spory antraxu. Dopisy pro moderátora Toma Brokawa z NBC News v New Yorku a předsedu demokratické většiny v americkém senátu Thomase Daschla ve Washingtonu mají stejně nadepsanou obálku a stejné razítko. - více
02:03
Pentagon potvrdil zprávu Talibanu, že při bombardování cílů v Afghánistánu omylem zasáhl dům Červeného kříže. - více
01:50
Boj proti bioterorismu se pro americkou administrativu stal prioritou číslo jedna. Oznámil to šéf odboru Bílého domu odpovědného za národní bezpečnost Tom Ridge. Zároveň řekl, že vyšetřovatelé dosud nenašli jedinou spojitost antraxových dopisů s bin Ládinovou organizací Al Kajda. "Ale pracujeme na tom tak, jako by za tím Al Kajda byla," řekl Ridge.
01:03
Objevil se nový počítačový virus, který využívá strachu z nákazy antraxem. Šíří se na internetových chatových stránkách. Nabízí fotografie zobrazující vedlejší účinky antraxu. Je psaný španělsky a nadepsán "Antrax info". Když si dotyčný přílohu otevře, rozšíří se virus do pošty každému, kdo je uveden v jeho adresáři.
00:16
Nad afghánskou metropolí Kábulem zahřměla dvě letadla a shodila bomby. Ozvaly se tři mohutné exploze. Protiletecká palba byla slabá a neúčinná. Je to už třetí nálet na Kábul za dnešní noc. - více