Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 18. 10. 2001 10:01

Spojenci útočí na Afghánistán - středa 17. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 16.10. | den následující - 18.10. |

15:23
Američtí vojáci byli vrtulníky dopraveni do oblasti poblíž jihoafghánského Kandaháru. S odvoláním na íránský rozhlas to oznámila agentura AFP.
15:16
Česká pošta přijala kvůli možným útokům bakteriemi antraxu bezpečnostní opatření. Zpřísnila vizuální kontroly zásilek. Zaměstnanci dostali instrukce, co mají dělat v případě podezřelé zásilky.
15:02
Podle izraelského rozhlasu židovský stát přerušil všechny politické kontakty s Palestinci. Reagoval tak na smrt odstupujícího ministra cestovního ruchu, k níž se přihlásili palestinští extrémisté. Palestinský vůdce Jásir Arafat nařídil uvěznění těch, kteří jsou za zavraždění izraelského ministra Zeeviho zodpovědni. - více
14:54
Indie tvrdí, že pohyby indických vojsk v Kašmíru jsou běžnou rutinou a že žádní dodateční vojáci zde rozmísťováni nejsou. Reaguje tak na výroky Islámábádu o uvedení pákistánské armády do stavu vysoké pohotovosti po údajných podezřelých přesunech indických vojsk.
14:49
Americký ministr zdravotnictví Tommy Thompson oznámil, že USA dramaticky navýší zásoby očkovacích látek proti pravým neštovicím. Úřady se obávají, že šíření této nemoci by mohlo být další zbraní bioteroristů. Thompson hodlá ještě dnes požádat Kongres o schválení pomoci ve výši 500 milionů na nákup vakcín.
14:40
Od půlnoci do dnešního poledne vyjeli hasiči a policie k 94 podezřelým nálezům. Nejčastěji, sedmnáctkrát, museli vyjet v Praze, v Olomouci jedenáctkrát. Naprostým unikátem pošta Plzeň-Jih Přeštice, kam byli hasiči přivoláni k velkému množství podivných zásilek najednou. Šlo zhruba o 30 až 50 kusů. Více.
14:25
Bývalá ministryně zahraničí v Clintonově kabinetu Madeleine Albrightová podpořila odvetu USA v Afghánistánu. "Bin Ládin se nás snaží vyprovokovat, abychom naši reakci přehnali a ztratili podporu ostatních států," řekla. "Bin Ládin se nikdy nestaral o palestinskou otázku. Určitým způsobem se dá říci, že unesl islám," prohlásila.
 
13:53
Pákistánské ozbrojené síly byly uvedeny do stavu vysoké pohotovosti. Mají být připraveny v případě, že by Indie učinila nějaké neočekávané kroky, oznámil mluvčí vlády. Indie údajně začala přesouvat vojska. Ta však přesuny popírá.
13:11
Airbus, výrobce evropských dopravních letadel, přišel s nabídkou zvláštních pancéřovaných dveří. Ty se dají umístit do pilotních kabin letadel, která jsou již v provozu. Aerolinky si budou moci tyto dveře buď vyrábět samy nebo je odkoupit od Airbusu za několik tisíc dolarů.
12:44
Bývalý Sovětský svaz produkoval v laboratořích vyrábějících biologické a bakteriologické zbraně stovky tun sněti slezinné. V atmosféře strachu kvůli šířící se nákaze antraxem se objevují názory o tzv. ruské stopě. Podle některých zdrojů může část vědců ze sovětského biologického programu pomáhat teroristickým režimům, které se snaží vyvíjet biologické zbraně.
12:41
Americká letadla shodila severně od Kábulu tři pumy. Z míst jsou vidět ohromná oblaka kouře, hlásí svědek pro agenturu Reuters.
12:18
Talibanský ministr zahraničí Mutavakkil požádal USA, aby zmírnily odvetné údery v Afghánistánu. Chce tak dát prostor umírněnějšímu křídlu Talibanu, aby mohlo přehodnotit vydání bin Ládina. Mutavakkil údajně požádal Pákistán, který v minulých dnech tajně navštívil, aby toto poselství tlumočil. Uvedl to nejmenovaný západní diplomatický zdroj. Více
12:14
Americký ministr zahraničí Colin Powell dnes v Dillí ujistil indické představitele, že USA bojují proti všemu terorismu, včetně protiindického. Zdůraznil také, že otázka Kašmíru je důležitou otázkou ve vztazích mezi Indií a Pákistánem a že by měla být vyřešena dialogem.
12:06
Americké velvyslanectví v Sarajevu a jeho pobočné úřady v Banja Luce a Mostaru byly uzavřeny. "Toto opatření bylo provedeno po věrohodné bezpečnostní hrozbě adresované americkým zástupcům v Bosně a Hercegovině," uvedl tiskový tajemník ambasády, aniž by uvedl podrobnosti.
11:57
Shazování americké humanitární pomoci z letadel v Afghánistánu je neúčinné. Řekl to šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ruud Lubbers. "Pomoc není cílená na obyvatele, kteří ji skutečně potřebují. Navíc ji mohou sebrat bojovníci," řekl Lubbers pro belgický deník La Libre Belgique.
11:52
Mezinárodní výbor Červeného kříže odsoudil útok USA na své skladiště v Kábulu. Zdůraznil, že sklad byl jasně označeno jako civilní budova. Americké ministerstvo obrany již dříve přiznalo, že při bombardování Kábulu byl nechtěně zasažen i sklad Červeného kříže.
Afghánští uprchlíci
11:16
Šest nevládních humanitárních agentur vyzvalo USA k dočasnému zastavení útoků na Afghánistán, aby tam mohly být před příchodem zimy dopraveny potraviny. Výzvu podepsaly organizace Oxfam International, Christian Aid, Action Aid, Islamic Relief, Katolický fond pro zahraniční rozvoj a Tear Fund. OSN odhaduje, že během jednoho měsíce je do Afghánistánu třeba před zimou dopravit 50 tisíc tun potravin, v září se tam ale dostalo jen 10 tisíc tun. Více
10:55
Nejvyšší duchovní vůdce Talibanu mulla Muhammad Umar požádal své stoupence, aby byli trpěliví, a předpověděl porážku USA. "Jde o svatou válku proti nevěřícím, jako byla ta, kterou jsme vedli proti Sovětům," řekl Umar v v projevu přenášeném vnitřním rozhlasovým systémem Talibanu. "Všichni musí jednou umřít. Nemáme strach ze smrti a měli bychom umřít jako muslimové. Jsem si jist, že z milosti Alláha porazíme velkého nevěřícího," prohlásil. Více
10:25
Izraelský ministr Rehavam Zeevi, který nesouhlasil se stažením vojsk z Palestiny, podlehl atentátu. Palestinští extremisté ho ráno střelili třemi kulkami do hlavy a krku v hotelu Hyatt. Izraelský ministr zemřel po atentátu
10:01
Talibanský ministr zahraničí Vakil Ahmad Mutavakkil opustil Afghánistán a kontaktoval zástupce bývalého afghánského krále Záhira šáha žijícího v Římě. Oznámil to jeden z králových poradců s tím, že situace je nepřehledná a proto nemůže potvrdit, zda ministr emigroval. Nyní se snaží zjistit důvody, proč Mutavakkil z Afghánistánu odjel. USA bombardují frontové pozice
09:57
Americký prezident Bush pozval indického premiéra Vádžpejího na 9. listopadu na rozhovory do Washingtonu. Oznámil to americký ministr zahraničí Powell.
09:45
Taliban oznámil, že při nočních útocích amerických letadel přišlo o život nejméně 20 Afghánců. Více
09:41
Po atentátu na izraelského ministra cestovního ruchu Rehavama Zeeviho palestinskými extremisty svolal izraelský premiér Šaron mimořádné zasedání bezpečnostního kabinetu. Zeevi je v kritickém stavu. K útoku se přihlásila Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Více
09:38
Činitel Talibanu tvrdí, že bomba z amerického letadla zasáhla poblíž jihoafghánského Kandaháru vozidlo s prchajícícmi Afghánci, přičemž mnohé z nich zabila. Podrobnosti
09:37
List The Washington Post píše, že podle průzkumů veřejného mínění se Američané pomalu zotavují z šoku po teroristických útocích. V New Yorku a ve Washingtonu stouplo užívání léků proti úzkosti. Více.
09:20
Na předměstí Kábulu bylo slyšet šest mohutných explozí, hlásí svědkové pro agenturu Reuters. Více
08:41
Americké letectvo zahájilo podle agentury Reuters útok na středisko východoafghánské provincie Nangahárn Dželálábád.
08:35
Podezřelá obálka pro premiéra Zemana nebyla podle testů nebezpečná. Neškodná je i zásilka, kvůli níž hospitalizovali ženu v Liberci. Řekl mluvčí SÚJB v pořadu Snídaně s Novou. - více