Španělský dočasný předseda vlády Pedro Sánchez sedí vedle místopředsedkyně...

Španělský dočasný předseda vlády Pedro Sánchez sedí vedle místopředsedkyně vlády Carmen Calvové v parlamentu v Madridu. Socialistickému vůdci se nepodařilo dosáhnout dohody s krajně levicovou konkurenční stranou, která je klíčová k tomu, aby mohl vytvořit novou vládu (25. 7. 2019). | foto: AP

Španělský parlament nedal důvěru Sánchezově vládě. Zemi hrozí předčasné volby

  • 20
Španělský parlament nevyslovil důvěru vládě premiéra Pedra Sáncheze. Tento výsledek se očekával vzhledem k tomu, že se Sánchezovi socialisté nedokázali dohodnout na podpoře kabinetu se stranou Unidas Podemos. Zemi tak hrozí další předčasné volby. Znamenalo by to už čtvrté předčasné volby za poslední čtyři roky.

Sedmačtyřicetiletého Sáncheze v 350členné dolní komoře podpořilo jen 123 socialistů a jeden zákonodárce marginální regionální strany. Proti důvěře vládě hlasovalo 155 poslanců, dalších 67 se zdrželo.

„Chtěl bych být španělským premiérem, ale ne za každou cenu,“ řekl Sánchez poslancům před hlasováním a dodal, že krajně levicová strana Podemos si klade nepřijatelné požadavky. „Pokud by kvůli postu premiéra musely vzít za své mé zásady a kdybych musel zformovat vládu, jež nebude mé zemi k užitku, tak se teď premiérem nestanu,“ dodal. 

Vůdce strany Podemos Pablo Iglesias nicméně podle agentury Reuters ještě před hlasováním zákonodárného sboru vyzval Sáncheze, aby v jednáních s jeho stranou pokračoval a Španělsko k novým volbám ještě nesměřoval. Nyní je na premiérovi, zda se pokusí důvěru získat při dalším hlasování sněmovny v září, či půjde cestou voleb, které by se zřejmě konaly v listopadu.

Iglesias ve svém vystoupení před hlasováním Sánchezovi pro další jednání mimo jiné navrhl, že je ochoten ustoupit od svého požadavku, aby formace Podemos dostala ministerstvo práce. 

Iglesiasova strana tvrdí, že jednání ztroskotala vinou socialistů, kteří odmítali její návrhy na obsazení některých ministerstev zástupci Podemosu. Naposledy strana například upustila od požadavku získat ministerstvo financí a místo toho chtěla resort práce. Ale socialisté nepřistoupili ani na tuto nabídku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video