U Lanzarote se utopilo osm uprchlíků. Letos jich připlulo 18 tisíc

  • 54
Přinejmenším osm uprchlíků zahynulo poté, co se převrátil člun, na kterém pluli z Afriky směrem ke Kanárským ostrovům. O neštěstí, které se stalo v úterý večer nedaleko od ostrova Lanzarote, dnes informuje agentura AFP.

Podle kanárské pobřežní hlídky v úterý připlulo na souostroví, které se nachází zhruba 100 kilometrů od afrického pobřeží, přes 300 migrantů. Většinou se jednalo o osoby původem z Maroka.

Jeden z člunů se převrátil. V noci z úterý na dnešek pobřežní hlídka zachránila 28 osob a vylovila čtyři mrtvé uprchlíky. Další čtyři těla záchranáři nalezli dnes ráno. Na člunu se podle španělských médií nacházelo přes třicet osob.

Na Kanárské ostrovy letos doplulo z Afriky přes 18 tisíc lidí, zhruba polovina jen za poslední měsíc. Španělská vláda proto rozhodla rozšířit kapacity táborů a ubytovacích zařízení určených pro uprchlíky. 

Dosud byli migranti soustředěni v improvizovaném táboře v docích přístavu města Arguineguín. Současné kapacity tábora už ale nestačí. Španělská vláda také ohlásila, že se zeměmi původu uprchlíků chce podepsat dohody o návratu.

Kanárské ostrovy se s migrací potýkají ve větší míře od roku 1994. Největší počet migrantů souostroví zaznamenalo v roce 2006, kdy k jeho břehům připlulo 31 678 lidí v 515 lodích. Letos se počet přistěhovalců zvýšil mimo jiné také kvůli koronavirové pandemii. 

Řada severoafrických zemí jako například Maroko totiž na jaře uzavřela hranice a mnoho lidí, kteří přišli o výdělky kvůli chybějícím turistům, se vydala na riskantní cestu k evropským břehům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video