Ve Švýcarsku se zřítilo letadlo typu Ju-52, zemřelo všech dvacet lidí na...

Ve Švýcarsku se zřítilo letadlo typu Ju-52, zemřelo všech dvacet lidí na palubě. (5. srpna 2018) | foto: Reuters

Ve Švýcarsku se zřítilo historické letadlo, na palubě zahynulo dvacet lidí

  • 133
Všech dvacet lidí na palubě leteckého veteránu, který se v sobotu zřítil při vyhlídkovém letu nad Alpami, zahynulo. Potvrdila to v neděli švýcarská policie. Stroj Junkers Ju-52 z roku 1939, patřící firmě Ju-Air specializované na vyhlídkové lety, havaroval zhruba ve výšce 2540 metrů v kantonu Graubünden.

Agentura Reuters s odvoláním na švýcarskou policii informovala, že let byl plně obsazen a všichni pasažéři při pádu letadla zahynuli. Mezi mrtvými je sedmnáct Švýcarů a tříčlenná rodina z Rakouska. 

„Máme smutnou povinnost ohlásit, že jedno z našich letadel typu Ju-52 mělo v sobotu nehodu. Myslíme na pasažéry i posádku a jejich blízké,“ uvedla společnost Ju-Air na svých webových stránkách. Dodala, že všechny její lety jsou až do odvolání zrušeny.

Kantonální policie v Graubündenu oznámila, že letadlo se zřítilo na západní straně hory Piz Segnas, zhruba ve výšce 2 540 metrů. Na svém Twitteru uvedla, že do záchranné operace, která pokračovala i v neděli, nasadila pět vrtulníků. Stroj podle policie vzlétl z jihošvýcarského města Locarno a namířeno měl do Curychu. 

Federální úřad pro letectví až do odvolání uzavřel vzdušný prostor nad místem havárie. 

05.srpna 2018 v 08:24, příspěvek archivován: 05.srpna 2018 v 09:24

04-AUG-2018 - Ju-Air Junkers Ju-52/3m accident: A Junkers Ju-52/3m aircraft, operated by Ju-Air, was destroyed in an accident in a mountainous area in Switzerland https://t.co/NJoXKEjodY

Firma Ju-Air je spolek přátel švýcarského vojenského letectva, který od státu v roce 1981 převzal tři vyřazené stroje. Nyní si je zájemci často rezervují pro vyhlídkové lety nad Alpami. Letadla startují z vojenského letiště Dübendorf.

Havárie v Graubündenu je druhým sobotním leteckým neštěstím ve Švýcarsku. V sobotu dopoledne zahynula místní čtyřčlenná rodina při nehodě malého letadla v kantonu Nidwalden. Stroj, který mířil do Francie, se zřítil do lesního porostu, jenž začal hořet. Záchranáři tak mohli k místu neštěstí až po uhašení požáru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video