Etna se probudila, sicilská sopka chrlila dým a lávu

  • 97
Na italském ostrově Sicílie se probudila sopka Etna. V pondělí i během úterka se z ní valil hustý dým a vytékala láva. Proto byl dočasně uzavřen letecký prostor nad mezinárodním letištěm v Katánii, které leží asi 60 kilometrů od Etny, plně obnoven byl v úterý odpoledne.

Podle expertů, kteří Etnu pravidelně sledují, zaznamenaly přístroje do pondělního poledne asi 130 menších otřesů. Nejsilnější z nich měly sílu čtyři. Z hory, která je vysoká přes 3 000 metrů, vytékala láva z kráteru na jihovýchodním svahu.

Etna postupně sklouzává k moři, podle vědců bude těžší předvídat erupce

Místní obyvatelé jsou však na lehké probouzení Etny poměrně zvyklí, naposledy se tak stalo letos v létě. Někteří proto na Twitteru komentují událost s nadhledem. „Slečna Etna předvádí vánoční show, za posledních pár hodin jsme cítili několik malých otřesů země,“ napsal například jeden z uživatelů sociální sítě.

Sopka je stará půl milionu let, ale stále je jedním z nejaktivnějších vulkánů Evropy. Je také nejvyšší evropskou aktivní sopkou. Podle vědců se však posouvá směrem k moři, a to rychlostí čtrnáct milimetrů za rok. V budoucnu tak na Sicílii může růst riziko eroze a sesuvu půdy. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video