Do Íránu dorazily pozůstatky Solejmáního, v zemi se konají pietní akce

  • 78
Rakev s pozůstatky velitele elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního, který zahynul při pátečním americkém útoku v Bagdádu, byla převezena v neděli ráno z Iráku do Íránu. V zemi na jeho počest probíhají třídenní pietní akce. Vlivný generál patřil mezi jedny z nejpopulárnějších lidí v zemi. Írán hrozí USA ostrou odvetou.

Davy truchlících lidí v černém se sešly ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu, kam byly převezeny rakve s pozůstatky Solejmáního a Abú Mahdího Muhandise, který rovněž zemřel při pátečním útoku a který byl zástupcem velitele vlivných iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF) podporovaných Íránem. 

O Ahváz íránská a irácká armáda sváděly tvrdé boje za války mezi těmito dvěma zeměmi v 80. letech minulého století. Podle íránských médií se právě tehdy poprvé osvědčily Solejmáního vojenské schopnosti.

Ještě v neděli má být generálovo tělo převezeno do šíitského posvátného města Mašhad na severovýchodě země, odtud v pondělí do Teheránu a v úterý pak do Kermánu. 

Americká televize CNN připomíná, že zatímco pro Spojené státy je Solejmání terorista, mnoho Íránců ho považuje za hrdinu. Nicméně mezi některými lidmi panuji obavy z možné války s velmocí, jakou jsou USA.

PMF uvedly, že íránské úřady provedou testy DNA všech obětí atentátu. Muhandisovy pozůstatky budou po testech DNA převezeny do iráckého Nadžafu, jednoho z šíitských posvátných měst. 

Íránští poslanci na v neděli začínající schůzi parlamentu přišli oblečení v černých košilích a vykřikovali protiamerická hesla. Nákupní centra zůstanou v pondělí, posledním dnu třídenního smutku vyhlášeného v Íránu i Iráku zavřená. Univerzita v Teheránu přesunula termíny zkoušek.

Konzervativní generál Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů v širším blízkovýchodním regionu.

Generál, který byl v posledních letech velkou hvězdou s obrovským množstvím sledujících na Instagramu, byl v Íránu velmi populární. V průzkumu z roku 2018 mu důvěřovalo na 83 procent dotázaných, umístil se i před prezidentem Hasanem Rúháním či ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem.

Nejasná podoba íránské odvety

Írán za jeho smrt slibuje Američanům tvrdou pomstu. Agentura AP napsala, že není jasné, kdy Teherán odvetu podnikne a jakou bude mít podobu, je prý však pravděpodobné, že přijde až po skončení třídenního smutku vyhlášeného v Iráku i Íránu. Pozornost se zaměřuje především na Irák, kde Teherán a Washington od invaze v čele s Američany z roku 2003 soupeří o vliv. 

Američané sťali Íránu architekta zástupných válek a hvězdu Instagramu

Jedna z Íránem podporovaných milicí působících v Iráku vyzvala příslušníky iráckých bezpečnostních sil, aby se od dnešního večera nepřibližovali do vzdálenosti menší než jeden kilometr od základen využívaných Američany. Nicméně američtí vojáci na vojenských stanovištích působí vždy s iráckými kolegy.

Irácká vláda, která je blízkým spojencem Íránu, americký úder proti Solejmánímu odsoudila jako útok na svoji suverenitu. Čelí nátlaku, aby ze země vypověděla 5 200 amerických vojáků, kteří tam pomáhají zabránit obrození Islámského státu.

Násilná smrt jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu prohloubila už tak velké napětí mezi Spojenými státy a Íránem, které si v posledních měsících vyměňovaly útoky a výhrůžky. Americký prezident Donald Trump v sobotu na twitteru napsal, že po případné odvetě ze strany Teheránu má Washington seznam 52 íránských cílů, na které může „velmi rychle a velmi tvrdě“ zaútočit.

Kásema Solejmáního zabila v Iráku americká raketa:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video