Sníh v New Yorku

Sníh v New Yorku - Údržbáři uklízejí sníh ze silnice v americkém New Yorku. (24. ledna 2005) | foto: Peter Morgan, Reuters

Sněhová kalamita ochromila USA i Evropu

  • 41
Zima a sníh dorazily nejen do České republiky, ale zasáhly takřka celou Evropu a také USA. Zatímco ve Spojených státech počasí zablokovalo chod na letištích, jih Evropy zaskočily nezvyklé mrazy. Bílou pokrývku hlásí také Velká Británie, Řecko či Turecko.

ZIMA V ČESKU

Sníh překvapil automobilisty ráno zejména v Belgii, Lucembursku, Nizozemsku a v Německu, kde zapadla zejména dálnice mezi Stuttgartem a Karlsruhe.

Ve Francii sníh postupoval od severu k jihu, zasáhl i pověstná letoviska na Riviéře. Ve Španělsku a Portugalsku zase obyvatele zaskočily nezvykle nízké mrazy - až mínus 15 stupňů Celsia.

Vydatné sněžení ohlásili také ze Skotka a jihu Anglie, sníh zavinil řadu dopravních nehod v Řecku či Turecku.

V horách po celé Evropě, jak v rakouských a švýcarských Alpách, tak v Česku, hrozí lyžařům a turistům laviny. Jenom v Rakousku si o víkendu laviny vyžádaly životy pěti lidí.

Kritická je situace i na severozápadě Spojených států, kde sněhová bouře zabila nejméně 14 lidí. Vichr, jehož rychlost místy dosahovala rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, připravil desítky tisíc domácností o elektřinu.

Guvernéři států Massachusetts, New Jersey a Rhode Island vyhlásili stav ohrožení a požádali o pomoc Národní gardu. Uzavřena zůstala řada letišť v oblasti, včetně nejfrekventovanějších letišť v New Yorku, Chicagu, Bostonu, Filadelfii a Baltimore. Na východním pobřeží USA bylo o víkendu zrušeno na čtyři tisíce letů.

Zima zasáhla i Kanadu. Mráz poškodil vodovodní potrubí a způsobil výpadek proudu v centru největšího kanadského města Toronta. Voda z prasklého potrubí ráno zaplavila hlavní elektrostanici, která proto musela být vypnuta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video