Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománková na CNN Prima News (27....

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie Terezie Tománková na CNN Prima News (27. února 2021) | foto: CNN Prima NEWS

Zeman se chová jako monarcha a prodloužená ruka Kremlu, píší Slováci

  • 78
Český prezident Miloš Zeman vystupuje jako neomezený monarcha, když žádá odvolání představitelů státu, kteří nesouhlasí s používáním ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 bez její registrace. Napsal to slovenský list Denník N v reakci na požadavky české hlavy státu na personální změny ve vládě či v čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„V Česku právě prezident Miloš Zeman mimo své pravomoci dohaduje dodávky necertifikovaných vakcín z Ruska a Číny. A ty představitele státu, kteří s používáním Sputniku V bez řádného schválení nesouhlasí, žádá rovnou odvolat, jako by nebyl jen protokolární hlava státu, ale neomezený monarcha. Případně prodloužená ruka Kremlu,“ napsal list na svém webu.

Zeman chce odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelky SÚKL Ireny Storové kvůli jejich postoji ke zmíněné ruské vakcíně. Jejím odmítáním podle Zemana nesou odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19. Prezident také kritizoval šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka, ke kterému má výhrady dlouhodobě.

Zeman chce kvůli Sputniku čistky. Babiš, Blatný i Petříček odchody odmítli

Denník N v této souvislosti připomněl postoj slovenského premiéra Igora Matoviče k těm, kteří kritizují jeho nákup Sputniku V bez shody v koalici. Podle listu se Matovič kritiky nesnaží prvoplánově odvolat, ale šéfku slovenského SÚKL Zuzanu Baťovou chce Sputniku V z cesty odklidit tak, že do odborné otázky bídně zatáhl její soukromý život. Matovič se na facebooku hádal s manželem Baťové, bývalým novinářem a někdejším poradcem exprezidenta Andreje Kisky, a tím se podle deníku pokusil otřást pozicí šéfky slovenského SÚKL.

„Záleží na vkusu diváka, zda za odpudivější považuje Zemanův institucionální rozvrat motivovaný láskou k sobě samému nebo Matovičův rozklad morálky. Oba ovšem mají jedno společné. To nejhorší v sobě našli díky vakcíně Sputnik,“ napsal Denník N.

List uvedl, že žádná jiná vakcína takovéto emoce nevyvolává, protože žádný jiný výrobce se z čistě politických důvodů nerozhodl obejít běžný postup schvalování, na jaký je Evropa zvyklá. Rusové se podle listu snaží v souvislosti s vakcínou vnutit všem vlastní pravidla hry a nejjednodušeji s tím uspějí v zemích, kde mají ve funkci za prezidenta zlostného starce nebo za premiéra nevyrovnanou osobnost typu Matoviče.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video