I v Bratislavě odstartovaly mimořádné parlamentní volby. (30. září 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Opilá komise, úmrtí u urny. Výsledky slovenských voleb zdržely potíže

  • 119
Zveřejňovat volební odhady i dílčí výsledky sobotních parlamentních voleb na Slovensku bylo možné později, než se plánovalo. V jedné z volebních místností v Považské bystrici totiž zkolaboval volič, který následně zemřel. Místnost proto byla otevřena až do 22:45. Problémy ale panovaly i v jiných částech Slovenska.

Komplikace zastihla volební komisi také ve Fakultní nemocnici Louise Pasteura v Košicích. Někteří pacienti a zaměstnanci se dostavili s volebními lístky do předem určené místnosti, nakonec ale nehlasovali. Nemohli totiž odevzdat svůj hlas, protože nebyli předem zaregistrováni. Příslušná okrsková volební komise je však zaregistrovala a přijde za nimi později s přenosnou volební schránkou.

Slovenské volby

Problémy zaznamenávaly i další volební místnosti napříč celým Slovenskem. V oravském Zuberci se o skandál tentokrát postaral člen a předseda volební komise, u nichž bylo naměřeno větší požití alkoholu. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z oddělení komunikace a prevence Policejního prezidia SR. Dodala, že věc byla předána Okresní volební komisi v Námestově, která se jí bude zabývat.

V okolí volební místnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok museli policisté řešit hádku několika desítek lidí.

V plánovaném termínu se neuzavřela ani volební místnost v Bratislavě, mohly za to zdravotní potíže člena volební komise. Předseda proto vyhlásil uzavření až ve 22:40, to jest o 40 minut později než se původně uvádělo.

Orosz novinářům řekl, že prodloužení hlasování má vliv i na trvání volebního moratoria. Během něho je zakázáno kromě jiného zveřejňovat výsledky volebních odhadů, které připravují slovenské televize.

Volební místnost byla otevřena déle i v Kostoľanech pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce, informuje web tvnoviny.sk. Sedmašedesátiletý muž odmítl vhodit volební lístek do správné urny.

Komise ho na to upozornila, což se mu nelíbilo a poškodil urnu na nepoužité hlasovací lístky. Volební doba zde byla přerušena od 11.50 do 12.15 hodin. Policie bude případ řešit jako přestupek.

Prodloužení hlasování ve volbách na Slovensku není neobvyklé. Například předchozí parlamentní volby z konce února 2020 celkově skončily až hodinu před půlnocí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video