Zuzana Čaputová na snímku z 28. dubna 2023

Zuzana Čaputová na snímku z 28. dubna 2023 | foto: Reuters

Necouvejme k autokracii, vyzvala Čaputová. Slováci kvůli volbám peskují Maďary

  • 172
Nehledejme dokonalé politiky, nikdo takový není, řekla ve středu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v televizním projevu ke končící kampani před sobotními předčasnými parlamentními volbami. Podle Čaputové, která zároveň Slováky vybídla k účasti na volbách, by lidé při rozhodování měli hledat největší míru ztotožnění s některou z kandidujících političek a politiků.

„Nedejme se hrubostí této kampaně odradit a pomýlit jejími tématy. Pro mě osobně jsou tyto volby i o odvaze nepodlehnout strachu, který se v nás mnozí snaží vyvolat. Jsou o sebevědomí nás, voličů, že jsme schopni věřit v demokracii a nepotřebujeme couvat k autokracii,“ uvedla Čaputová v projevu, který dnes večer odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) na svém hlavním televizním kanálu.

Hlava slovenského státu dále řekla, že nadcházející volby rozhodnou rovněž o tom, kam bude země patřit – zda na okraj společenství, jejichž je Slovensko součástí, nebo mezi respektované partnery.

Čaputová se v kampani sama stala terčem výpadů hlavně sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří jsou podle většiny posledních sondáží nejpopulárnější stranou a kteří na rozdíl od Čaputové odmítají vojenskou pomoc bránící se Ukrajině.

PŘEHLEDNĚ: Vrátí se Fico? Vše o volbách, jež mohou změnit směřování Slovenska

Čaputová byla před zvolením hlavou státu v roce 2019 místopředsedkyní proevropského a liberálního hnutí Progresivní Slovensko, které je podle průzkumů nyní hlavním soupeřem Směru-SD. Dva ze šesti průzkumů či volebních modelů ukázaly, že PS v žebříčku preferencí těsně předstihlo Směr-SD.

„V zlomových situacích, když šlo o charakter státu, o evropskou příslušnost Slovenska, jsme nikdy neztratili orientaci. I proto je dnes Slovensko respektovaným partnerem. Věřím, že to opět dokážeme. Že náš morální a hodnotový kompas neselže,“ řekl premiér Ódor v projevu, který rovněž odvysílal RTVS.

Ódor, který se stejně jako členové jeho kabinetu odborníků ve volbách o přízeň voličů neuchází, vyjádřil přání, aby obyvatelé Slovenska odmítli hněv a nevraživost, lži a všechny projevy arogantního chování.

Slovenští politici ve volební kampani nešetřili vzájemnými slovními výpady a došlo také na potyčky.

O povolebním slepenci, chaosu a kumpánech. Slovenské „těžké váhy“ debatovaly

Ve středu večer slovenské ministerstvo zahraničí zase oznámilo, že si předvolalo maďarského velvyslance na Slovensku a vyjádřilo mu výhrady Bratislavy proti zasahování maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa do volební kampaně podporou konkrétních politických subjektů.

Szijjártó podle médií v uplynulých dnech na Slovensku vystoupil na akciích s politiky strany Aliance, která zastupuje maďarskou menšinu na Slovensku. Preference Aliance nejsou v průzkumech dostatečně vysoké na to, aby tato strana ve volbách získala křesla ve sněmovně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video