Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útok na LGBT. V tom baru se má komunita cítila bezpečně, říká komik Fero

  11:53
Slovenská společnost je otřesená nočním útokem u baru Teplárna v Bratislavě. Střelec zabil dva muže a byť policie jeho motiv ještě nepotvrdila, politici, novináři i speciální prokurátor se shodují, že se jedná o čin namířený proti sexuálním menšinám. Osobní status po útoku napsal i slovenský komik Fero, který je gay a zmíněný bar byl podle něj útočištěm LGBT komunity.
Slovenská policie vyšetřuje útok před barem Teplárna v Bratislavě. (12. října...

Slovenská policie vyšetřuje útok před barem Teplárna v Bratislavě. (12. října 2022) | foto: Profimedia.cz

„Bar Teplárna na Zámecké ulici patří k místům, kde se může moje LGBTI+ komunita bezpečně, svobodně a přátelsky setkávat. Je to místo svobody, diverzity a lidskosti, ve kterém jsem se vždy cítil bezpečně a přijatě na rozdíl od jiných slovenských podniků, kde jsem byl šikanován a fyzicky napaden. O to víc si vážím, že jsem právě v Teplárně mohl začít svou kariéru bavením hostů a přátel,“ napsal na Facebooku slovenský komik Fero.

Původně speciální pedagog a ošetřovatel v nemocnici František Košarišťan natáčí videa parodující různé typické ženské postavy, ať už zdravotní sestry, prodavačky či důchodkyně z vesnice. Zveřejňuje je na sociálních sítích a jeho „hrdinky“ Maja nebo influencerka Nikol mají své příznivce i v Česku. O své homosexualitě v médiích otevřeně promluvil s tím, že vyrůstat v malém slovenském městě pro něj vzhledem k jeho orientaci nebylo jednoduché.

Policie našla střelce z Bratislavy mrtvého, zabíjel v LGBT baru

„Dnes ale vidím, že na tomto místě zemřeli násilným a tragickým způsobem dva mladí lidé. Tato kultura smrti, respektive menšinové nenávisti je důsledkem chování našich politiků v parlamentu, kteří si bez hanby berou do úst homosexuály a veřejně lžou. Dokdy to budeme tolerovat, dokdy se budeme dívat na vlnu nenávisti, která začíná od zákazu vlajky LGBTI+ až po sdílení nenávistných komentářů vůči konkrétním osobám?“ pokračuje Fero.

Odkázal tak na aktivitu vládního poslance Györgyho Gyimesiho, který chtěl zakázat vyvěšování duhové vlajky na úřadech. Neuspěl. Člen hnutí OLaNO už bratislavský útok odsoudil, podotkl ovšem, že na své kritice „LGBTI ideologie“ dál trvá.

Poslanec urazil dceru Čaputové. Politické dno, reagovala prezidentka

„Na přetřes jsem byla i já, když pan Taraba krátce po ústním útoku na dceru prezidentky během schůze parlamentu verbálně napadl i mě, když nehorázně lhal o mé osobě a zastrašoval tím mnohé lidi,“ píše dál slovenský komik.

Zde odkazuje jednak na útok poslance Tomáše Taraby na dceru prezidentky Zuzany Čaputové Emmu, která začala dráhu modelky, jednak na návrh někdejšího kotlebovce. Taraba chtěl totiž omezit práva sexuálních menšin a argumentoval tím, že Košarišťan „chodí do škol učit sexuální výchovu“. Pravda to však není.

„Je nepřijatelné, že žijeme ve společnosti, kde populističtí a alibističtí politici pracují se strachem lidí z neznámého, a tím si vytvářejí politický kapitál na úkor mé komunity,“ uzavírá Fero s tím, že děkuje všem tolerantním lidem. „Jsem hrdý na to, že jsem gay,“ dodává.

K činu vedla atmosféra nenávisti, míní politici

K útoku v centru Bratislavy se od čtvrtečního rána vyjadřují slovenští politici a ve velkém ho odsuzují. Prezidentka Čaputová zkritizovala nenávistné projevy ve společnosti a v politice. „Myslím na nevinné oběti včerejší střelby v Bratislavě i na ty, kteří se po ní už necítí bezpečně. Tři roky říkám, že i slova jsou zbraň. Že i my politici jsme odpovědní za každé jedno slovo, které vyslovíme. Přesto tu mnozí bezohledně plní prostor nenávistí,“ píše na Instagramu.

„Hněvá mě, že ani někteří prokurátoři a soudci verbálním trestným činům nepřikládají význam a nepovažují je za nebezpečné. Tři roky říkám a upozorňuji, že to nemusí skončit jen u slov. Podle dosavadních informací střelba v bratislavské kavárně, kde se scházeli hlavně lidé z komunity LGBTI, byla trestným činem z nenávisti k menšině. Z nenávisti už dlouhodobě živené hloupými a nezodpovědnými výroky politiků. Tato nenávist stála nevinné lidské životy,“ pokračuje.

„Přestaňte s tím, než bude stát další,“ uzavírá svůj apel s tím, že justiční orgány musejí začít konat. „Nenávist a zlo musíme společně překonat. Máme na to,“ dodává Čaputová.

František Košarišťan alias Fero Joke v Show Jana Krause

Útok odsoudil také slovenský premiér Eduard Heger (OLaNO). „Když říkám, že je Slovensko svobodná a demokratická země, tak to myslím vážně. Je nepřípustné, aby se kdokoliv kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život. Včerejší útok, při kterém zemřeli dva lidé, silně odsuzuji. Žádná forma extremismu není přípustná,“ uvedl.

Předseda parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina) prohlásil, že je „nepřijatelné, aby se takto nenávistně chovala společnost či jedinci vůči komukoliv“. „Jsme z tohoto chladnokrevně plánovaného činu šokovaní a beze slov. Mladí lidé byli zavražděni jen proto, že žili jinak, než si někdo představoval. Je to neakceptovatelné a ostře to odsuzujeme. Nenávist začala různými prohlášeními proti LGBTI komunitě a skončila hrůzostrašným činem,“ uvedl předseda opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

Další opoziční strana Hlas vedená expremiérem Peterem Pellegrinim odsoudila „násilí, které se stává součástí společenského života na Slovensku“. „Nemůžeme se divit, že se takovéto události dějí, když veřejní činitelé svým vulgárním slovníkem a svými incidenty na veřejnosti dávají společnosti návod, jak řešit konflikty nebo neschopnost vyrovnat se s realitou,“ píše v prohlášení s tím, že má na mysli třeba výrok „někoho sundám“.

Policie zatím motiv nepotvrdila

Podle slovenských médií se k útoku přihlásil na Twitteru muž, který před střelbou zveřejnil 65stránkový manifest proti Židům a komunitě LGBT. V srpnu se vyfotil před barem Teplárna a den před útokem napsal „už jsem se rozhodl“.

Zatím není jasné, zda má anonym se střelbou skutečně něco společného. Podle informací Denníku N by však vrahem mohl být syn kandidáta nacionalistické strany Vlast Juraj K.

Policie to zatím nepotvrdila, nicméně nenávist za pravděpodobný motiv tragédie označil i prokurátor Daniel Lipšic.

Všechno podle něj nasvědčuje tomu, že muž po činu spáchal sebevraždu.

Před pár dny ho použil například ministr financí Igor Matovič, který takto vyhrožoval „zkorumpovaným“ novinářům. Do „LGBT ideologie“ se pak nedávno pustil poslanec za Matovičovo hnutí OlaNO György Gyimesi, který sice útok odsoudil, ale na kritice této „ideologie“ prý trvá.

„Vyzýváme slovenskou politickou scénu a hlavně některé představitele státu, aby slovenské politice vrátili respekt, slušnost, věcnou a racionální argumentaci, protože nenávist, kterou šíří, kontaminuje celou společnost a na konci dne slovo ztratí svůj význam a nahradí ho zbraň,“ dodává Pellegriniho Hlas. Strana se před lety oddělila od Směru-sociální demokracie vedené Robertem Ficem.

Předsedkyně vládní strany Za lidi Veronika Remišová pak připomněla i další bratislavskou tragédii z předminulého týdne, kdy opilý řidič zabil pět lidí na zastávce MHD.

„První tragédie byla důsledkem osobní nezodpovědnosti řidiče a druhá následkem nenávisti. Ať už vedlo tohoto mladého člověka na cestě násilí a teroru cokoliv, je to neomluvitelný akt zločinu z nenávisti,“ napsala s tím, že jí vadí svět dělící se na „my“ a „oni“.

Šéf OLaNO Matovič pak prohlásil, že společnost zvlčila. Vinu za to podle muže, který mnohokrát svými výroky sám rozdmýchával nenávist vůči vědcům, „múdros*áčům“ či prezidentce, nese „nenávist v médiích, opozici, na tribunách, ulici či v práci“. Uvedl, že vládní politici jsou hromosvodem frustrací.

„Najednou je normální nenávidět teplého, protože je teplý. Najednou je normální nenávidět křesťana, protože je křesťan. Najednou je normální nenávidět. Bezhraniční pocit morální nadřazenosti a móda nenávidět obírá naši společnost o cit a dělá z nás chladnokrevné stroje schopné zabíjet. Zastavme to prosím,“ napsal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:35

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...