Slovenský premiér Peter Pellegrini při oslavách 30. výročí sametové revoluce v...

Slovenský premiér Peter Pellegrini při oslavách 30. výročí sametové revoluce v pražském Národním muzeu. (17. listopadu 2019) | foto: Michal Šula, MAFRA

Musíme překonat rozdělení společnosti, řekl Pellegrini k výročí revoluce

  • 13
Po 30 letech od pádu komunismu potřebujeme překonat rozdělení společnosti v souvislosti s nadcházejícími změnami ve světě, jako jsou stárnutí populace, klimatická změna, zpomalování výkonu ekonomiky či nové pořádky ve světových vztazích. V televizním projevu k výročí sametové revoluce z roku 1989 to dnes řekl slovenský premiér Peter Pellegrini

„Jsou zde nové časy a Slovensko na ně musí být připraveno. A proto opět potřebujeme najít soudržnost a vzájemnou důvěru, které nás vždy v historických chvílích společně posouvaly kupředu. Přece jsme před 30 lety nebourali zdi proto, abychom je dnes mezi sebou a kolem sebe opět stavěli,“ uvedl Pellegrini v projevu, který na svém hlavním televizním kanálu odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

30 let od revoluce

Změna po listopadu 1989 podle Pellegriniho kromě nesporných přínosů v podobě osobní svobody, možnosti cestování a příležitostí hlavně pro mladou generaci přinesla i mnoho nežádoucího. Mezi negativními změnami uvedl například bujení nezákonných aktivit, rozmach podsvětí či zapomenutí na starší generaci.

„Nemůžeme se divit pocitům zklamání a nevyužité příležitosti, které si mnoha pamětníků od té doby nosí v duši,“ řekl premiér. Dodal, že země si již nemůže dovolit sociální experimenty a že nemohou na úkor všech bohatnout skupiny mafiánů a různých podvodníků.

Šéf parlamentu Andrej Danko zase uvedl, že stávající situace v médiích je podobná názorové totalitě a cenzuře v období komunistického režimu.

„Dnes média ovládají oligarchové, už to nejsou komunisté. Dnes máme několika stranických deníků a televizí a ty nemají zájem šířit pravdu. Často ony rozhodují, jaká je pravda. Musíme s tím bojovat,“ uvedl Danko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video