Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz / iDNES.cz

Kuciaka a snoubenku zavraždili už 21. února v rozpětí pěti minut

  • 260
K vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo ve středu večer 21. února. Tedy čtyři dny před nalezením těl, která policie našla až v neděli večer. Stopy po zápasu v domě nezjistila. Kriminalisté už také ví, kudy pachatel dovnitř přišel.

„Nebyly (na místě vraždy) zjištěny stopy zápasu a nebylo nic odcizeno. Tyto okolnosti naznačují, že šlo o vraždu na objednávku,“ řekl v pondělí novinářům prokurátor úřadu speciální prokuratury, který si nepřál zveřejnit své jméno. 

Upřesnil, že Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce (původně se psalo o jednom výstřelu). Obě vraždy se staly v rozpětí pěti minut, střelec použil pistoli kalibru devět milimetrů.

Na základě nabídky milionu eur (asi 25,4 milionu korun) přijala prokuratura a policie několik desítek tipů týkajících se možného pachatele. Ne všechny byly podle prokurátora seriózní, ale všechny jsou důkladně prověřovány. Vyšetřovatelé provedli přes 200 výslechů a získali první výstupy z nosičů informací, které se nalezly na místě činu.

Už také podle prokurátora zmapovali pohyb pachatele, tedy ví kudy do domu přišel a kde se pohyboval. Podrobnosti ale prokurátor neřekl. Nadále nejasné také zůstává, zda vražda novináře souvisela s jeho prací. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar dříve řekl, že nejpravděpodobnějším motivem zastřelení Kuciaka a Kušnírové v jejich domě nedaleko Trnavy byla investigativní práce reportéra.

Proč nepřivolali soudního lékaře?

Prokurátor se zastal policie, která čelila kritice, že na místo vraždy nebyl přivolán soudní lékař. Řekl, že je na rozhodnutí vyšetřovatele, které lékaře přizve, a že pitvu již prováděli znalci z ústavu soudního lékařství. 

Vraždu vyšetřuje jeden z největších policejních týmů za poslední roky, jeho součástí jsou desítky policistů. Generální prokuratura podniká všechny dostupné kroky k co nejrychlejšímu uzavření dohody o vytvoření společného vyšetřovacího týmu s Itálií, uvedl také prokurátor.

Spolupráci prokuratura navázala i s Europolem, který do trestního řízení přibrala k provedení některých specifických vyšetřovacích úkonů. Europol poskytuje i analytickou činnost při vyhodnocování některých důkazů.

Vražda vedla k Ficově demisi

Kuciak psal kromě jiného o kontaktech blízkých spolupracovníků bývalého slovenského premiéra Roberta Fica na podnikatele spojovaného médii s mafií. Věnoval se také podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Fico v polovině března v zájmu vyřešení politické krize po vraždě Kuciaka a Kušnírové podal demisi, dosavadní koalice vytvořila novou vládu v čele s místopředsedou Směru-SD Peterem Pellegrinim, kterou prezident Andrej Kiska jmenoval minulý týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video