Na sjezdu slovenských komunistů visela fotka sovětského diktátora Stalina. U...

Na sjezdu slovenských komunistů visela fotka sovětského diktátora Stalina. U mikrofonu právě řeční předseda Slovenské národní strany Andrej Danko. (20. května 2023) | foto: David Kapusta / Facebook

Slovenští komunisté si na sjezdu vystavili Stalina, množí se trestní oznámení

  • 92
Zastupitel slovenské Banské Bystrice David Kapusta podal trestní oznámení na Komunistickou stranu Slovenska pro propagaci a nepřímé schvalování nedemokratických režimů. Vadí mu, že si partaj na svém nedávném sjezdu vedle fotografií Klementa Gottwalda či Karla Marxe vystavila i sovětského diktátora Stalina. Ke Kapustovi se přidávají také další slovenské osobnosti.

Banskobystrický městský poslanec Kapusta podal trestní oznámení v souvislosti se sjezdem, který slovenští komunisté pořádali 20. května v jednom z kulturních domů právě v Banské Bystrici. Komunistická strana Slovenska (KSS) při něm mimo jiné darovala předsedovi mimoparlamentní Slovenské národní strany (SNS) a bývalému předsedovi parlamentu Andreji Dankovi plaketu s podobiznou Gustáva Husáka.

Danko, který se netají svým obdivem právě k Husákovi, na sjezdu vystoupil s projevem. Vedení strany během oficiální části sjezdu sedělo u stolu na pódiu, přičemž za ním bylo několik dekorací. „Spojme síly pro dobro občana,“ říkal nápis na jedné z nich.

Nefeť pleseň, chskym či stožár. Kapitán Danko je bezedná studnice vtipů

Pod ní se pak opíraly dvě nástěnky s fotografiemi. Zatímco vlevo mohli účastníci sjezdu vidět hlavní postavy minulého režimu v Československu, třeba Klementa Gottwalda nebo Ludvíka Svobodu, vpravo shlíželi samotní otcové komunismu – Karl Marx a Bedřich Engels – a vedle nich vůdce bolševické revoluce Lenin a sovětský masový vrah Stalin.

„Komunistická strana Slovenska je registrovaná a má právo na existenci. Problémovým je zobrazování diktátora Stalina a symbolů režimu, který zdegradoval původní myšlenky marxismu a aplikaci komunismu realizoval v režii totalitních ideologií a režimů,“ píše Kapusta ve zdůvodnění, proč se rozhodl jít na úřad speciální prokuratury s podezřením, že tím strana spáchala trestný čin.

Vyjmenovává přitom „propagaci ideologie, která v minulosti směřovala k potlačení základních práv a svobod“, „účelové nepřímé schvalování zločinů režimu založeného na komunistické ideologii“ a „projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod“.

VIDEO: Smrt Stalina. Dokument ukazuje nové záběry z diktátorova pohřbu

Kapusta pak pokračuje s tím, že právě pod Stalinovým vedením byla zavedena neomezená vláda jedné strany se silným vůdcem v čele. „K realizaci svých cílů používal Stalin brutální násilí a masový teror. Celkový počet obětí lidských životů se většinou odhaduje na dvacet milionů osob, i když existují i mnohem vyšší odhady,“ uvádí politik a upozorňuje, že i politické procesy v Československu řídil a podporoval Stalinův režim.

„Jak se cítí lidé, kteří byli přímo perzekvovaní bývalým totalitním režimem? Jak se cítí rodiny lidí, kteří byli popraveni a nespravedlivě souzení Komunistickou stranou nebo StB v padesátých letech minulého století? Je to lidsky velmi necitlivé a společensky nemravné,“ dodává s tím, že ani garantovaná svoboda projevu není neomezená. K jeho trestnímu oznámení už se přidaly víc než dvě desítky dalších lidí, mimo jiné několik banskobystrických politiků či aktivistů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video