Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijď volit, dostaneš 500 eur. Matovič nápadem „zachraňuje demokracii“

  15:33
Slovenský expremiér Igor Matovič posouvá pokoutní praktiku kupčení s hlasy, obvykle nezákonnou, na zcela novou úroveň. Uplácet voliče má podle něj rovnou stát. Navrhuje, aby každý, kdo v září přijde k volbám, dostal 500 eur. To je v přepočtu téměř 12 tisíc korun. Celkem by to Slovensko stálo 1,5 miliardy eur. A někdejší ministr financí tvrdí, že se to vyplatí.
Slovenský expremiér Igor Matovič

Slovenský expremiér Igor Matovič | foto: Profimedia.cz

Rozdávání peněz občanům za to, že přijdou k volbám, je další z řady Matovičových „atomovek“. Tak sám dřív označoval své megalomanské nápady, třeba celonárodní testování lidí na covid. A mezi Slováky už se toto označení ujalo. Pro současný návrh by se bez nadsázky daly použít i termíny, jako je „kupčení s hlasy“ nebo „uplácení voličů“.

Podle slovenského politika je to však motivace pro Slováky, aby právě teď zachránili demokracii. Předčasné volby se budou konat 30. září a do tohoto data dovládne kabinet premiéra Eduarda Hegera v demisi. Té předcházely četné spory v koalici, jejichž výčet by zabral mnoho dalších odstavců. Matovič, který byl ústřední postavou většiny těchto krizí, vládu opustil koncem roku.

A podle současných předvolebních průzkumů se jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) pohybuje těsně nad hranicí zvolitelnosti. Daleko přede všemi ostatními vede Hlas-SD expremiéra Petera Pellegriniho, druhý je Směr-SD jeho bývalého stranického kolegy Roberta Fica, jenž procenta nasbíral kritikou vlády a svými proruskými výroky.

Třetí jsou nyní liberálové z Progresivního Slovenska (PS). Právě možnou výhru sociální demokracie, kterou se mu podařilo odstavit od moci v roce 2020, Matovič vnímá jako hrozbu. Podzimní předčasné volby jsou tak podle něj jedny z nejdůležitějších v historii Slovenska.

„Třicet let po vzniku Slovenské republiky je existence demokratické Slovenské republiky nejzásadněji ohrožená. Proto je v souladu s veřejným zájmem, abychom společně udělali všechno možné pro zachování demokratického charakteru státu a pozvali ke klíčovému rozhodnutí co nejvíc lidí, aby projevili svou vůli v rozhodujících parlamentních volbách,“ míní.

A proto každému, kdo přijde k volbám, chce dát jednorázovou odměnu 500 eur. Exministr financí návrh představil mimo jiné na Facebooku, kde vysvětluje, že „lidé od jara 2020 soustavně prožívají jedno trauma za druhým“. Nejdřív přišel covid, pak prý Slováci začali naslouchat hoaxům o nesmyslnosti vládních opatření a restrikce přestali dodržovat, což vedlo k další silné vlně koronaviru. A pak Rusko vpadlo na Ukrajinu a ceny všeho od potravin po energie prudce vyletěly vzhůru.

Podám, nepodám. Matovič potupně padl a stáhl s sebou vládu, jež ani nebyla jeho

Za nic z toho, co nyní Slováky trápí, ovšem z Matovičova pohledu nemůže vláda nebo snad on sám. Viníky jsou všichni ti, kteří kabinet zmítaný vlastními krizemi kritizovali. „Bohužel, nejen tyto mimořádně těžké krize, hysterická štvanice opozice, ale i vnitřní opozice vůči vládě ze strany bývalého koaličního partnera, opakované protivládní kroky prezidentky a zejména soustředěný lynč některých vládních politiků ze strany zaujatých či úplatných novinářů z médií v rukou oligarchů, dosáhly svého cíle. Vládu se jim podařilo nejprve zdiskreditovat, povalit, a tak Slovensko stojí před předčasnými volbami,“ píše.

Momentální rozpoložení Slováků by podle něj mohlo vést k tomu, že si zvolí „zkratkovitá líbivá řešení, která se pak ukážou jako ta nejhorší možná“. „Bylo to tak v třicátých letech minulého století v Německu a reálně hrozí, že si takovou zkušenost vyzkoušíme i na vlastní kůži,“ srovnává současnost s érou nástupu nacistů. „Vzhledem k výše napsanému, dnes Slovensku reálně hrozí volby, ke kterým přijde historicky nejméně voličů,“ pokračuje.

Lidé podle něho zůstanou doma a osud Slovenska „nechají v rukou tři roky hecovaných lidí“. „Reálně hrozí povolební vytrhnutí Slovenska z evropských a euroatlantických struktur a připoutání Slovenska k Rusku. Úplně reálně hrozí, že se ze Slovenska na desetiletí opět stane černá díra Evropy,“ varuje Matovič před budoucností, která by podle něj nastala, pokud by se k moci vrátil Fico.

Nedávejte migy Ukrajině, žádá Fico. Straší Slováky, že je NATO pošle na frontu

„Pokud se má Slovensko rozhodnout pro takovouto sebevražednou misi, je správné, aby o případné zásadní změně orientace Slovenska rozhodlo maximum ze všech potenciálních voličů,“ dodává, proč chce právě teď lidem za základní demokratické právo, totiž volit si své zástupce v parlamentu, platit. Bonus se prý nebude danit.

A pokud by přišly tři miliony voličů – tedy zhruba stejně, jako když OLaNO poprvé a naposledy vyhrálo – státní rozpočet by to vyšlo na 1,5 miliardy eur (36 miliard korun). „Proto jde o velmi spravedlivou a rychle návratnou investici,“ tvrdí Matovič.

„Samozřejmě, nejde o zanedbatelnou sumu. Na druhé straně, v porovnání s 30 miliardami eur, o které měli podle různých odhadů připravit Slovensko lidé Roberta Fica a Petera Pellegriniho během dvanácti let jejich vlád, jde jen o cca 5 procent z jejich lupu. Zároveň platí, že když si 30 miliard eur lupu rozdělilo několik desítek zkorumpovaných lidí, jako jsou členové organizované zločinecké skupiny, v tomto případě by si 1,5 miliardy eur rozdělily tři miliony většinou úplně obyčejných lidí,“ argumentuje.

Dosud ovšem nevysvětlil základní otázku, která se k jeho plánované odměně pro voliče nabízí – jak. Jak to chce udělat? Budou se snad Slováci u voleb zapisovat a vyplňovat číslo účtu? Podotkl jen, že by se jeho nápad týkal pouze letošních předčasných voleb. „Do Silvestra by to bylo vyplaceno každému,“ prozradil ještě podle Denníku N.

List upozorňuje, že poradní orgán Rady Evropy, takzvaná Benátská komise, uvádí, že i neúčast ve volbách může znamenat politickou volbu, a proto by se neměly zveřejňovat seznamy zúčastněných voličů. To by se v případě, že Matovičův návrh projde, v podstatě stalo. Volební komise by je totiž musely předat úřadům, které by pak porovnávaly, kdo byl volit a kdo ne.

A není to málo? Hitparáda populismu

V současném rozložení sil ve slovenské Národní radě není vůbec jasné, jak by hlasování o uplácení Slováků dopadlo. Matovičův nápad nicméně nepodporují ani všichni z jeho vlastní strany. Třeba premiér Heger ve stanovisku vzkázal, že se s ním „neztotožňuje“.

Předsedkyně koaliční strany Za lidi Veronika Remišová řekla, že by odměna přivedla Slovensko ke krachu, a označila ji za „hitparádu populismu“. Bývalý člen OLaNO Kristián Čekovský zase svému exšéfovi ironicky vzkázal, ať to aspoň udělá pořádně. Návrh je prý potřeba upravit a „odměnu zvýšit na 50 tisíc eur“. Nápad považuje za kampaň.

Ovšem třeba lídr další koaliční strany Jsme rodina Boris Kollár prohlásil, že by za určitých podmínek byl pro. „Najděme na to zdroje a klidně pro to budu hlasovat,“ řekl a později dodal, že pokud Matovič neřekne, kde na svou „atomovku“ vezme peníze, Jsme rodina ji nepodpoří. „Jako první mě napadlo, že to jsou dvě miliardy a kde na to vezmeme?“ dodal.

Výpovědi a tisíce eur na ruku. Slovensko odvrací kolaps zdravotnictví

„Z toho, co Igor Matovič před malou chvílí řekl, musí soudnému člověku zůstat rozum stát, protože navrhovat někomu 500 eur jen proto, že se účastní voleb, je nonsens, o jakém jsem neslyšel v žádném jiném státě na světě,“ řekl pak podle Denníku N předseda opozičního Hlasu Pellegrini.

Další myšlenka z Matovičovy hlavy vyvolala ostré reakce i v médiích. Například komentátorka deníku Sme Nataša Holinová píše, že nápad „nás na první dobrou nutí přemýšlet, kolik je potřeba zaplatit Matovičovi, aby se dal konečně na ústup od ruinování veřejných financí“.

„Že má v konečném důsledku občana za posledního primitiva? To nikomu nemusí vadit. Jednak mu to každý občan může vrátit stejným názorem, a zejména nemusí na tuto hru vůbec naskočit. I kdyby parlament tuto atomovku schválil, stačí se o ni neucházet,“ píše.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...