Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovenský premiér Heger končí v hnutí OLaNO, spolu s ním i ministr obrany Naď

  7:54aktualizováno  13:24
Slovenský premiér Eduard Heger oznámil odchod z vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Učinil tak v pondělí večer na Facebooku, v úterý pak dodal, že vstupuje do strany Demokraté. Podle listu Sme v OLaNO, které stále vede expremiér Igor Matovič, končí i ministr obrany Jaroslav Naď. Oba politici svůj odchod z hnutí naznačovali už několik týdnů.
Slovenský premiér Eduard Heger (13. června 2022)

Slovenský premiér Eduard Heger (13. června 2022) | foto: Reuters

„Dnes se moje role a poslání v hnutí naplnily. Mám vlastní vizi o politice. Vím, že pokud ji chci naplnit, musím se vydat vlastní cestou. Dostal jsem od hnutí důvěru a příležitost být součástí vlády a později řídit naši zemi,“ píše Heger v nočním statusu na Facebooku.

„S hnutím jsem si prošel dlouhou společnou cestu. Zažili jsme náročné i hezké chvíle. Dělali jsme i chyby, protože nejsme dokonalí, protože jsme jen lidé,“ dodal mimo jiné a v úterý pak na tiskové konferenci doplnil, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokraté.

Hnutí OLaNO do dalšího politického života ještě večer popřál jen to nejlepší. „Edo, mnoho štěstí a dík za společnou cestu,“ napsal pak v komentáři šéf OLaNO Igor Matovič. Pondělí pak byl poslední den v OLaNO i pro pověřeného ministra obrany. Naď už déle prohlašoval, že v politice bude pokračovat pouze s Hegerem, nebo z ní odejde. Uvedl slovenský deník Sme.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku budou 30. září, rozhodla sněmovna

Spolu s Hegerem jdou do Demokratů mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí. Strana nezařazeného poslance Miroslava Kollára, která naposledy vystupovala pod názvem Modrá koalice, původně plánovala spolupráci s někdejším dvojnásobným slovenském premiérem Mikulášem Dzurindou.

Kvůli tomu se v lednu také přejmenovala z předchozího názvu Spolu právě na Modrou koalici. Ze spolupráce s Dzurindou však nakonec sešlo a Dzurinda v pondělí ohlásil založení nové strany pravého středu.

Podle Hegera budou členové kabinetu, tedy i on sám, pokračovat ve svých vládních funkcích, ve kterých jsou po prosincovém pádu kabinetu z pověření prezidentky Zuzany Čaputové.

„Chceme, aby na Slovensku pokračovaly reformy. Chceme, aby Slovensko bylo spolehlivou součástí demokratického světa, zodpovědným spojencem,“ řekl Heger při představení Demokratů. Dodal, že hodlá přispět k vítězství Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské vojenské invazi.

Modrá koalice, Jablko... Slovenské strany se tříští, bojí se návratu Fica

Důvody svého odchodu z OLaNO Heger nekomentoval. Řekl pouze, že ve vládní koalici přetrvávaly napjaté vztahy a priority vládních stran neumožňovaly v některých otázkách dospět k dohodě. Matovičovy výpady vůči oponentům nechával premiér obvykle bez komentáře, v jednom statusu však vyzýval ke slušné politice, aniž svého stranického šéfa přímo jmenoval.

Heger se stal předsedou vlády před dvěma roky po krizi ve vládní koalici, v zájmu jejíhož řešení z premiérské funkce odstoupil Matovič. Loni v prosinci po další koaliční krizi a po odchodu strany Svoboda a solidarita (SaS) z koalice vyslovil parlament už menšinové vládě nedůvěru a kabinet zůstal v úřadu s omezenými kompetencemi jen z pověření prezidentky.

Matovič po pádu vlády přišel o funkci ministra financí, což bylo součástí dohody Hegera s SaS ohledně její podpory v otázce například státního rozpočtu na tento rok. Předtím se Heger opakovaně Matoviče zastal, a to i v době, kdy SaS ještě jako vládní strana neúspěšně požadovala Matovičův odchod z kabinetu.

Ministr obrany Naď dříve hovořil o tom, že Matovičovy názory jsou příliš konzervativní a že voličům chybí alternativa, která má jasné směřování v zahraniční politice a je proreformní.

Podám, nepodám. Matovič potupně padl a stáhl s sebou vládu, jež ani nebyla jeho

OLaNO se ziskem 25 procent hlasů v roce 2020 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby na Slovensku. Popularita hnutí i samotného Matoviče ale později začala klesat. Preference OLaNO se nyní pohybují na jednociferné hodnotě a Matovič se řadí k nejméně oblíbeným politikům v zemi.

Nejpopulárnějšími stranami jsou Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) expremiéra Petera Pellegriniho a Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého předsedy vlády Roberta Fica. Pellegrini založil Hlas v roce 2020 po odchodu ze Směru. Heger už spolupráci s Hlasem a Směrem vyloučil, stejně jako s krajní pravicí.

Předčasné parlamentní volby na Slovensku se budou konat 30. září. Hlasováním o tom rozhodl parlament na konci ledna. Část opozice neuspěla s návrhy, aby nové volby byly už v květnu nebo v červnu. V řádném termínu měli Slováci přistoupit k volebním urnám v únoru příštího roku.

29. března 2021 - Premiér Igor Matovič, kterého po parlamentních volbách v únoru 2020 vyneslo k moci vítězství jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), podal demisi kvůli konfliktům v koalici.

1. dubna 2021 - Předsedou nové vlády prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala Matovičova stranického kolegu Eduarda Hegera. Matovič se stal ministrem financí.

31. srpna 2022 - Šéf SaS (Svoboda a Solidarita) Richard Sulík podal demisi v reakci na oznámení premiéra Hegera, že Matovič vyhoví dřívějšímu ultimátu SaS a odejde z vlády, pokud tak učiní také Sulík a pokud bude schválena pomoc obyvatelům a další opatření.

15. prosince 2022 - Poslanci vyslovili Hegerově vládě nedůvěru. Některé opoziční strany, ale i šéf vládního hnutí Jsme rodina a předseda sněmovny Boris Kollár se v reakci vyslovili pro vypsání nových voleb.

16. prosince 2022 - Čaputová odvolala Hegerův kabinet; podle ústavy zůstane v úřadu s omezenými pravomocemi až do jmenování nové vlády.

23. prosince 2022 - Igor Matovič skončil v čele ministerstva financí.

31. ledna 2023 - Parlament schválil jako termín předčasných voleb na Slovensku 30. září. Část opozice neuspěla s návrhy, aby nové volby byly už v květnu nebo v červnu.

7. března 2023 - Premiér Heger oznámil odchod z vládního hnutí OLaNO. Podle listu Sme v OLaNO končí také ministr obrany Jaroslav Naď.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...