Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Převrat, totálně jsme prorazili dno, říkají na Slovensku o trestní novele

  16:09
Vláda si nachystala amnestii pro své lidi a naplivala do tváře znásilněným ženám, reaguje slovenská opozice na schválení novely trestního zákona, která zavádí nižší tresty za korupci, ruší Úřad speciální prokuratury a zkracuje promlčecí lhůtu u sexualizovaných trestných činů. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že udělá vše pro to, aby novela nezačala platit.

„Přijetí novely trestního zákona je špatnou zprávou pro Slovensko a všechny jeho občany. Nic na tom nezměnily ani na poslední chvíli předložené pozměňující návrhy koaličních poslanců. Bez odborné oponentury připravená novela v oblasti trestního práva může způsobit celospolečenské škody a nezvratné zásahy do práv osob poškozených trestnou činností,“ napsala už ve čtvrtek večer prezidentka.

Připomněla, že zrychlené projednávání zákonů legislativa připouští jen ve výjimečných případech a z jasně definovaných důvodů. „Jsem přesvědčená, že v tomto případě žádný takovýto důvod neexistoval. Na přípravě návrhu se podíleli a pro změny hlasovali i poslanci, kterým tato novela zlepší jejich procesní postavení v probíhajících trestních jednáních, což rovněž považuji za nepřípustné,“ pokračuje Čaputová s odkazem na poslance a policejního exprezidenta Tibora Gašpara. Toho čeká soud a s novelou může dostat jen podmínku.

Ficova koalice prosadila menší tresty za korupci a zametla s elitní prokuraturou

Prezidentka dodala, že zváží další možnosti svého postupu. „A to s jediným cílem, aby tento zákon vůbec nenabyl účinnosti,“ podotkla. Jak hlava státu, tak případně Ústavní soud však bude muset jednat velmi rychle. Novela začíná platit už 15. března, speciální prokuratura pak zanikne o pět dní později.

K tomu, aby se promlčely závažné zločiny a aby lidé, jimž nyní hrozí třeba patnáct let vězení, dostali šanci vyváznout jen s podmínkou, přitom stačí, když bude zákon platit i jediný den. Po debatách o rušení prokuratury, jež vyšetřuje korupci z Ficova okolí, a seznamech lidí, kterým nižší trestní sazby pomohou, nakonec nejbouřlivější diskuzi vyvolal fakt, že se zkracuje promlčecí lhůta u případů znásilnění z dvaceti na deset let.

Nejen mezi samotnými poslanci, ale i ve slovenské společnosti. „Tak jako jde Fico proti slušnosti, když se přiklání k Putinovu Rusku, jde proti modernímu světu i změnou trestního zákona. Toto není spor o paragrafy a právnická debata o přiměřenosti výšky trestu. Toto je spor o civilizaci. Fico nás tahá do světa, kde o všem rozhoduje síla, zatrpknutí muži a peníze. V jeho světě není prostor pro lidská práva, jemnost a vzdělání. V jeho světě rozhodují peníze, pot a násilí,“ píše v komentáři „Fico už dal na seznam nepřátel státu i ženy“ šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

„Ve snaze zachránit svoje lidi, kteří se za vlád Roberta Fica namočili do korupce, rozbili celou trestní politiku Slovenska. Je to parlamentní převrat,“ míní s tím, že právě téma znásilnění nakonec může premiérovi uškodit i u voličů, kteří mu dosud prominuli úplně všechno a uvěřili tomu, že „korupčníci a zloději jsou oběti politických procesů, že Západ a Amerika jsou pro nás hrozbou a Rusko je naším přítele a nadějí“.

Spoluzakladatel téhož deníku Tomáš Bella pak na síti X změny glosoval tweetem o svých plánech do budoucna. „Přemýšlím, že když vstoupí do platnosti novela trestního zákona, začnu brát úplatky. Co byste poradili? Začít v malém? Nebo naopak go big or go home? Zaměstnat se ve státní správě nebo zůstat v dynamičtějším soukromém sektoru?“ ptá se.

Protestní oranžové tričko

„Koalice si přijetím novely schválila amnestii pro své lidi,“ říká pak slovenská exministryně spravedlnosti Mária Kolíková. Bývalý premiér a ministr financí Igor Matovič prohlásil, že poslanci „naplivali do očí“ znásilněným ženám a dětem a že zkrácení promlčecích lhůt považuje za vrchol arogance.

Poslankyně opozičních stran proto v pátek na protest přišly v oranžovém tričku. Oranžová je totiž podle členky Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Martiny Holečkové symbolem „lepší budoucnosti bez násilí“.

Vyzvala také nového poslance Richarda Glücka, aby se omluvil za svá slova, že „žena si snad všimne, že ji někdo znásilnil a může to jít nahlásit“. Podle člena Směru se novela snaží zabránit tomu, aby to na Slovensku bylo „jako v Americe, kde si ženy vymýšlejí znásilnění“.

Prezidentka Čaputová na to řekla, že taková obhajoba novely je „ostudným výsměchem bolesti a traumatu, které zažívají oběti sexuálního násilí“. „Neustálý pocit strachu, ohrožení, studu, nejistoty, prožívání úzkosti a depresí, sebeobviňování či myšlenky na sebevraždu. Toto jsou mimořádně závažné důsledky znásilnění a sexuálního násilí. Zanechávají trvalé stopy na tělech i duších, které nemůžeme přehlížet a zlehčovat,“ napsala.

„Dnešním rozhodnutím jsme totálně prorazili dno a Národní rada spadla úplně na konec dna. Takový pocit hanby jsme ještě nezažili,“ uvedl také poslanec KDH František Majerský. Lídr Progresivního Slovenska Michal Šimečka pak podle listu Sme označil novelu za děsivou. „Ohrožuje majetek, bezpečnost všech lidí na Slovensku, vychází vstříc kriminálníkům, zlodějům a, jak jsme se dnes dozvěděli, i násilníkům,“ řekl.

Ministr spravedlnosti Boris Susko nicméně tvrdí, že změny v trestním právu včetně zrušení speciální prokuratury vracejí zemi ze středověku do moderní Evropy. „Poslední tři roky jsme upozorňovali, že docházelo k porušování lidských práv a základních svobod pod dozorem Úřadu speciální prokuratury. Máme druhé nejvyšší, ne-li nejvyšší trestní sazby v celé Evropě,“ prohlásil.

Vláda totiž změny obhajuje snahou o sladění slovenské právní úpravy se zákony platnými v evropských zemích. Evropská komise ovšem v reakci na vládní zásahy do justice a další kroky Ficova kabinetu pozastavila vyhodnocování čtvrté platby z plánu obnovy pro Slovensko. To tak může přijít o víc než 900 milionů eur.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...